Een farmaceut adviseert

Gastblog door

Gemma Fromage

Gemma Fromage van MRPharmS IPresc is farmaceut in Londen.

Author views are not our own.

Een farmaceut adviseert

Gastblog door

Gemma Fromage

Gemma Fromage van MRPharmS IPresc is farmaceut in Londen.

Author views are not our own.

Bij Manuka Doctor zijn we er trots op dat we door experts uit diverse sectoren worden ondersteund. 

Van artsen tot voedingsdeskundigen tot wetenschappers. We zijn er trots op dat zoveel experts belangstelling hebben voor Manukahoning en het merk Manuka Doctor.

De expert van deze week is Gemma Fromage, van MRPharmS IPresc. Een gediplomeerd farmaceut uit Londen.

Gemma adviseert Manukahoning voor uiteenlopende kwalen en heeft ons haar analyse van enkele veelbelovende onderzoeken gegeven. Zoals 

  1. Infecties van de bovenste luchtwegen

Er is gebleken dat Manukahoning antibacteriële eigenschappen heeft die kunnen helpen infecties te verminderen, evenals de bacteriën die de symptomen van verkoudheid en griep veroorzaken,” vertelt Gemma.

”En er is meer, als de honing puur, of in de vorm van een zuigtablet wordt ingenomen, kan het een zere keel verzachten doordat het een soort beschermlaagje aan de binnenkant van de keel aanbrengt. Uit één studie bleek dat de inname van Manukahoning ook gunstig was omdat hierdoor het aantal Streptococcus mutans bacteriën vermindert; deze zijn verantwoordelijk voor keelpijn.

In het wetenschappelijk tijdschrift Archives of Microbiology werd een ander onderzoek gepubliceerd waarin de effectiviteit van manuka bij de bestrijding van bepaalde bacteriën werd aangetoond. Van deze bacteriën is bekend dat ze infecties in de bovenste luchtwegen veroorzaken bij mensen met taaislijmziekte. Daarbij worden symptomen als hoesten, keelpijn, en een verstopte neus of loopneus en niezen veroorzaakt.”

  1. Spijsvertering

Gemma gaat verder: “Uit onderzoek is gebleken dat een regelmatige inname van Manukahoning verstopping, diarree, buikpijn en onregelmatige darmbewegingen kan verminderen. Dit zijn symptomen die doorgaans worden geassocieerd met het prikkelbaredarmsyndroom (PDS).

In een onderzoek dat werd gepubliceerd in Phytotherapy Research werd ook bewezen dat Manukahoning de antioxidantieve status verbetert en ontstekingen vermindert bij zowel PDS als Colitis ulcerosa, een soort ontstekingsziekte in de darmen.

Uit een ander laboratoriumonderzoek, dat werd gepubliceerd in het International Journal of Food Science and Technology, bleek dat Manukahoning het gehalte van bepaalde Lactobacillus bacteriën, een prebiotica, verhoogde. Dit zijn 'goede' bacteriën waardoor de gezondheid van je darmen een boost krijgt en het aantal 'slechte' bacteriën, zoals de E. coli, wordt verminderd.

Er is meer onderzoek nodig na te gaan in hoeverre Manukahoning een goede invloed heeft op de darmen, maar de eerste onderzoeken in laboratoria zijn veelbelovend.”

  1. Gezondheid van de mond:

Naast antibacteriële eigenschappen, vermoedelijk te danken aan het actieve ingrediënt methylglyoxaal, beschikt Manukahoning ook over eigenschappen die gunstig zijn voor de gezondheid van tand en tandvlees,” gaat Gemma verder.

Uit onderzoeken die in het Swiss Dental Journal en Oral Health zijn gepubliceerd, blijkt dat Manukahoning, met zijn grote antibacteriële activiteit, de groei van schadelijke bacteriën zoals P. gingivalis en A. actinomycetemcomitans aanpakt en afremt. Deze bacteriën worden geassocieerd met vorming van tandplak, ontsteking van tandvlees (gingivitis) en tandbederf.

“In één studie werden de effecten onderzocht van het kauwen of zuigen op een manukahoningtablet drie keer per dag gedurende 10 minuten na een maaltijd; hierdoor namen tandplak en tandvleesontsteking af. De groep die op een honingtablet kauwde, toonde een aanzienlijke vermindering van tandplak en bloedend tandvlees in vergelijking met diegenen die op suikervrije kauwgum kauwde.

Hoewel het misschien een vreemd idee is dat het nuttigen van (zoete) honing goed zou zijn voor de gezondheid in de mond, omdat het onnatuurlijk klinkt, heeft Manukahoning een krachtige antibacteriële werking. Snoep en geraffineerde suiker hebben dit effect niet. Het is onwaarschijnlijk dat het nuttigen van honing bijdraagt aan cariës of tandbederf.”

Op de website van Gemma kun je meer lezen over haar farmaceutische werk.

Catch up on the latest news
Mānuka Honey
Catch up with the latest news and articles about our honey
Skincare
Keep up to date with what’s happening with our skincare
SUPPLEMENTS
Keep up to date with our newest product range
News
Stay in the know, with all the latest news from Manuka Doctor