In de laatste jaren zijn termen die verwijzen naar hoe natuurlijk voedsel wordt geoogst, verzameld en geproduceerd steeds populairder. Natuurlijk, organisch, volledig en rauw zijn allemaal termen die worden gebruikt om de consument een gevoel van ‘‘gezonde keuze’’ te geven tijdens het aanschaffen van voedingsmiddelen om zo hun ‘‘gezonde eetdoelen’’ te bereiken.
Wij bij Manuka Doctor, zijn trots op onze Manuka honing. Dus onze grootste zorg is, wat denken consumenten wat ze krijgen?
Twee veel gestelde vragen die wij krijgen bij Manuka Doctor HQ is “wat is rauwe Manuka honing?’’ en “is rauwe Manuka honing beter voor me?’’
In deze blog vertellen wij alle feiten over rauwe Manuka honing en hoe Manuka Doctor’s assortiment erbij past.
Als het gaat om rauw voedsel, praten we al snel over voedsel wat niet is gepasteuriseerd of wat warmte behandeld is als onderdeel van het verpakkingsproces omdat oververhitting bepaalde voedingsvoordelen van het voedsel kan beschadigen. Echter, zijn er veel merken die beweren dat hun honing rauw is, maar is er weinig regelgeving over de definitie van ‘rauwe’ honing. Bovendien moet alle honing door een bepaald aantal processen gaan voordat het wordt verpakt in een pot.
Is Manuka Doctor’s honing rauw?
Zoals vermeldt, het gebrek aan regelgeving en de talloze misleidende claims rond de definitie van ‘rauwe’ honing geeft ons geen goed gevoel, omdat wij zelf ook niet zomaar claims wilden maken op onze etiketten. Daarom hebben zelf het initiatief genomen om op zoek te gaan naar manieren hoe wij wel op een rechtvaardige manier claims konden maken over onze honing en processen, die voldoen aan de normen van onafhankelijke certificeringsinstanties.
Onze zoektocht resulteerde in het vinden van een organisatie die een systematische aanpak toepast met standaarden en normen waarvan wij vinden dat deze aanpak onze klanten een goed gevoel zou geven en dat ze producten van de beste kwaliteit krijgen.
Na duidelijke controles, kunnen wij bij Manuka Doctor met trots zeggen dat ons bedrijf gecertificeerd is als ‘R.A.W.’ door de International Clean Food Certification Body - https://cleanfoodcertified.org/.
Manuka Doctor kondigt met trots aan dat wij het 1e honingbedrijf ter wereld zijn dat “R.A.W” gecertificeerd is.
The C.L.E.A.N. & R.A.W. food certificaat
‘The C.L.E.A.N. & R.A.W. food’ certificaat wordt mogelijk gemaakt door Dr. Shiva Ayyadurai, een MIT opgeleide systeembioloog die aan de afdeling Biological Engineering, voorheen bekend als voedingswetenschappen is afgestudeerd.
Een systematisch gebaseerde aanpak
Het consortium van industrieleiders, onder leiding van Dr. Shiva Ayyadurai, gebruikte een Multi-criterium, systeem gebaseerde analyse om aan de kritieke elementen te komen die de basis vormen van de R.A.W.-standaarden. Deze drie belangrijke principes werden gevormd vanuit een systeem-gebaseerde analyse. De eerste was dat het product minimaal bewerkt moest zijn, ten tweede moeten de ingrediënten in het product biologisch beschikbaar zijn, en het derde principe zegt dat het veilig moet zijn.
‘The C.L.E.A.N. & R.A.W. food’ certificaat
‘The C.L.E.A.N. & R.A.W. food’ certificaat wordt mogelijk gemaakt door Dr. Shiva Ayyadurai, een MIT opgeleide systeembioloog die aan de afdeling Biological Engineering, voorheen bekend als voedingswetenschappen is afgestudeerd.
Een systematisch gebaseerde aanpak
Het consortium van industrieleiders, onder leiding van Dr. Shiva Ayyadurai, gebruikte een Multi-criterium, systeem gebaseerde analyse om aan de kritieke elementen te komen die de basis vormen van de R.A.W.-standaarden. Deze drie belangrijke principes werden gevormd vanuit een systeem-gebaseerde analyse. De eerste was dat het product minimaal bewerkt moest zijn, ten tweede moeten de ingrediënten in het product biologisch beschikbaar zijn, en het derde principe zegt dat het veilig moet zijn.
Wat is R.A.W.-Gecertificeerd?
Om gecertificeerd R.A.W. te zijn:
- Moet het ‘‘echt’’ zijn. Het element echt is vastgelegd in de criteria dat het product 100% veilig moet zijn en moet alle niet-GMO ingrediënten bevatten.
- Het moet ‘‘levend’’ zijn. De term levend wordt aangegeven door het niveau van biologische beschikbaarheid met de combinatie van ingrediënten in het product. Bepaald met behulp van een bio informatica aanpak die momenteel wordt medemogelijk gemaakt door CytoSolve®
- Het moet een ‘‘geheel/volledig’’ zijn. De term heel wordt bepaald door twee criteria:
- Het gehalte aan biologische ingrediënten
- de ANDI-nutriënten score
Is Manuka Doctor’s honing gefilterd?
Vaak wanneer rauwe Manuka uit de bijenkorf wordt gehaald, kan het vaak wax, propolis en overige resten bevatten die achtergelaten worden door de bijen.
Bij Manuka Doctor filteren we onze honing zodat wij zeker zijn dat jij in jouw pot de beste, romige honing ontvangt die jij verwacht. Zonder vreemde voorwerpen in je pot.
Wat betekent romig?
Romig is een proces van natuurlijke granulatie van de honing. In de vloeibar vorm, willen de natuurlijke suikers in de honing terug naar de vaste vorm. Dit leidt meestal tot lelijke (niet schadelijke) natuurlijke suikerkristallen in de honing. Om te voorkomen dat deze zich vormen, romen we onze honing af. Afgeroomde honing is verwerkt op een manier om kristallisatie te controleren. Waardoor de honing zijn gladde, smeerbare consistentie en lichte kleur van krijgt dan vloeibare honing van dezelfde bloemtype. En dit betekent dat als jij jouw potje honing opent, het dezelfde smaak heeft in Nederland als toen het werd verpakt 18.000km verderop in Nieuw-Zeeland. Sommige niet-romige Manuka honing heeft meestal grotere suikerkristallen en kan harder in consistentie zijn als gevolg.