Is het waar dat een metalen lepel Manuka honing kan beschadigen? Gelukkig niet!
We hebben veel vragen gekregen over het gebruik van metalen of houten lepels bij Manuka honing. Hier zijn de volledige feiten.
Waar komt dit idee vandaan?
De reden heeft te maken met de natuurlijke samenstelling van honing. Alle honing is van nature zuur. Dat is een goede eigenschap, omdat dit deels verantwoordelijk is voor de bijzondere eigenschappen van Manuka honing. Bovendien helpt een hoge zuurgraad om honing langdurig stabiel te houden.
Maar er is een veelvoorkomend misverstand dat zodra je een metalen lepel gebruikt bij Manuka honing, je "alle gunstige verbindingen vernietigt". Dit is niet waar.
Maar betekent een hoge zuurgraad niet dat Manuka honing reageert met metaal?
Nou, ja en nee.
Laten we eerst verduidelijken wat we bedoelen met "metaal".
-
Roestvrij staal: Dit is het meest voorkomende materiaal voor lepels in de keuken. Het is extreem corrosiebestendig en reageert vrijwel niet in een voedselomgeving.
-
Koper en ijzer: Deze metalen zijn reactiever en kunnen de smaak of kleur van honing beïnvloeden als ze langdurig in contact blijven. Maar niet veel mensen gebruiken koperen of ijzeren lepels.
-
Zilver: Over het algemeen is zilver een niet-reactief metaal. Denk aan zilveren sieraden die niet roesten als je je handen wast. Zilveren lepels zijn over het algemeen veilig om te gebruiken met honing, zolang ze schoon en steriel zijn.
En hoe zit het met de productie?
Goed punt! Het is belangrijk om te onthouden dat je honing al in aanraking is geweest met roestvrij staal voordat het bij jou thuis komt.
Alle Manuka honing wordt namelijk door imkers vervoerd in metalen vaten van de bijenkorven naar onze faciliteit. Vervolgens wordt het licht geroerd in een metalen vat en door een metalen trechter in potten gegoten. Helaas is het niet praktisch om deze onderdelen van hout te maken.
Is dit een hardnekkige mythe?
Niet helemaal...
De factor die wel van invloed kan zijn, is tijd.
Als je een metalen lepel langdurig (maanden of jaren) in een pot Manuka honing zou laten zitten, dan zou de zuurgraad van de honing na verloop van tijd met het metaal kunnen reageren.
Maar voor de zeer korte tijd dat een lepel in contact is met de honing, zal er geen schade zijn aan de lepel of de honing zelf.
Hoe behoud je optimaal de voordelen van Manuka honing?
Veel mensen kiezen ervoor om houten lepels te gebruiken bij honing, en dat is prima.
Roestvrijstalen lepels zijn echter ook volkomen veilig, zolang ze schoon zijn en niet in de pot blijven zitten.
Belangrijker nog is om je pot Manuka honing op een donkere en koele plek te bewaren. Weg van direct zonlicht en extreme hitte.
Beide factoren kunnen – na verloop van tijd – de actieve verbindingen beschadigen die Manuka honing zo bijzonder maken.