Recepten voor een ontbijt met Manukahoning

Kun jij de dag niet zonder een lekker ontbijt beginnen? Maar raken je ideeën op?

Dan hebben wij vier recepten voor je waarmee je je ontbijt een oppepper kunt geven! En dat alles met de bijzondere antimicrobiële werking van Manukahoning. Begin vanaf nu je dag met een gezond ontbijt waarmee je je hele welzijn versterkt en verbetert. Na zo'n ontbijt kan de dag niet meer stuk!

1) Zuurdesembrood met hüttenkäse en Manukahoning

Zuurdesembrood is beter verteerbaar en bevat veel meer voedingsstoffen dan gewoon brood. Daarom kiezen wij graag voor zuurdesembrood. Het melkzuur in het brood zorgt ervoor dat de vitaminen en mineralen in het meel beter verteerbaar zijn. Door het melkzuur worden de fytaten in het meel geneutraliseerd. Hierdoor kan ons lichaam de vitaminen en mineralen gemakkelijker opnemen.

Ingrediënten:
250 g hüttenkäse
4 sneeën zuurdesembrood
1 eetlepel Manukahoning, iets verwarmd
1 peer of appel, in plakjes gesneden
Gehakte amandelen, walnoten, cashewnoten of hazelnoten

Voorbereiding:
De sneetjes brood roosteren tot ze knapperig zijn
Met een royale hoeveelheid hüttenkäse besmeren
De gehakte noten eroverheen strooien
3 of 4 plakjes appel of peer erop leggen
Manukahoning eroverheen druppelen en er warm en vers van genieten

 

2) Bircher muesli met noten, appel en banaan

Ongeveer 120 jaar geleden ontwikkelde de Zwitserse arts Maximilian Bircher-Brenner de eerste muesli voor zijn patiënten. Tot op de dag van vandaag is dit overal ter wereld een geliefd ontbijt. Zijn originele recept bevatte meer vers fruit dan granen. Onze muesli heeft een eigen fanclub en is een afgeleide van het klassieke recept. Onze Bircher muesli heeft meer smaak en geeft jouw ochtend met de kracht van Manukahoning een extra energieboost.

Basisingrediënten (voor 2 porties):
325 g havervlokken
125 g grof gemalen gemengde biologische noten
3 appels, geschild en grof geraspt
500 ml verse sinaasappelsap
100 g gemengde gedroogde vruchten (rozijnen, abrikozen, dadels, etc.)
150 g Manukahoning
1 eetlepel Ceylonkaneel

Ingrediënten voor de blender:
100 ml crème fraiche, of
150 g biologische of Griekse yoghurt
300 g vers fruit

Voorbereiding:
Meng alle basisingrediënten door elkaar en laat dit minstens 24 uur staan. Combineer voor jouw ontbijt naar wens één of twee porties van de ingrediënten uit de blender met een evenredige hoeveelheid van het basisrecept.

 

3) Smoothie met chia, frambozen, bosbessen en Manukahoning

Smoothies zijn een geweldige en heerlijke manier om de dag te beginnen. Deze smoothie met chia, frambozen, bosbessen en Manukahoning zit vol bessen. Deze leveren vitaminen en antioxidanten. Eiwitpoeder en chiazaad vormen een rijke bron van vitamine B. Een klein beetje Manuka Doctor Manukahoning zorgt voor een zweempje zoet en alles tezamen geeft je een geweldige kickstart van de dag.

Ingrediënten:
250 ml / 1 kopje water of kokoswater
250 g / 2 kopjes frambozen
100 g / 1 kopje bosbessen
2 maatschepjes proteïnepoeder (optioneel)
1 - 2 eetlepels Manukahoning van Manuka Doctor
1 - 2 eetlepels chiazaad

Voorbereiding:
Het chiazaad 15 minuten in 5 eetlepels water weken.
Alle ingrediënten in een blender doen en blenden tot het gladde massa is.
Proef of de smoothie zoet genoeg is en voeg eventueel naar wens nog wat meer honing toe. Als de smoothie te dik is, voeg je wat meer water of kokoswater toe. Meteen van genieten.

 

4) Pannenkoeken met Manukahoning

Van oudsher werden pannenkoeken aan het einde van de carnavalstijd, vóór het begin van de vastentijd gegeten. De voorraadkast met eieren, melk, meel en suiker, precies de ingrediënten voor pannenkoeken, moest namelijk leeg voordat de 40-daagse vastentijd begon.

Ingrediënten:
315 ml halfvolle melk (of naar keuze plantaardige melk)
250 g gewoon meel
1 groot ei
40 g suiker
4 theelepels bakpoeder
Manukahoning (100 MGO met citroen)
45 g ongezouten boter, gesmolten en afgekoeld
1/2 theelepel zout
Een paar druppels vanille-extract (optioneel)
Zonnebloemolie om in te bakken

Voorbereiding:
Meel, suiker, bakpoeder en zout in een middelgrote kom doen en met een garde door elkaar roeren.
De melk, het ei en vanille-extract in een maatbeker doen en met een garde licht door elkaar kloppen.
Maak in het midden van de droge ingrediënten een kuiltje en giet het mengsel van ei en melk erin. Met de garde kloppen tot een glad mengsel is ontstaan.
De gesmolten boter erbij doen en goed doorroeren. 15 minuten laten rusten.
Doe een klein beetje olie in de koekenpan. Verhitten en met bijv. een soeplepel het beslag erin gieten. Een paar minuten bakken op gematigde warmte totdat er blazen aan de bovenkant van de pannenkoek ontstaan. Omdraaien en de andere kant laten bakken totdat de pannenkoek goudbruin is. Herhaal dit tot al het beslag op is. Doe eventueel wat extra olie in de pan.
Met plakjes aardbei en gehakte noten serveren en naar wens twee eetlepels Manuka Doctor Manukahoning100 MGO met citroensmaak over de pannenkoek druppelen.