5 manieren om te controleren of jouw Manukahoning ECHT is

5 manieren om te controleren of jouw Manukahoning ECHT is

Manuka Honey packed in New Zealand

Er zijn geen betrouwbare cijfers bekend over precies hoeveel honing ten onrechte het etiket Manukahoning krijgt en jaarlijks in het Verenigd Koninkrijk wordt verkocht. Maar schattingen op basis van Nieuw-Zeelandse exportcijfers suggereren dat tot wel de helft van alle honing die als “Manuka” wordt verkocht, mogelijk niet bevat wat er op de pot staat.

Dus, hoe weet je zeker dat je de echte Manukahoning koopt? Gebruik deze checklist wanneer je Manukahoning koopt om je ervan te verzekeren dat je de echte, waardevolle honing aankoopt en niet wordt bedrogen met een imitatie van slechte kwaliteit:

  1. Komt het uit Nieuw-Zeeland?

In Nieuw-Zeeland geldt een verbod op de import van honing, dus als een honing daar vandaan komt, moet het daar zijn gemaakt. En alle potten Manukahoning die vanuit Nieuw-Zeeland naar landen als Nederland worden geëxporteerd, moeten aan strenge normen voldoen om te bewijzen dat deze is gemaakt van de nectar van de Manukastruik.

In december 2017 introduceerde de Nieuw-Zeelandse overheid hiertoe regelgeving, waardoor iedere partij honing in een onafhankelijk laboratorium moet worden getest. Hierbij moet worden aangetoond dat de honing vier chemische markers en een DNA-marker bevat die uniek zijn voor de Manukastruik1.

Als de honing niet al deze vijf markers bevat, mag het wettelijk niet worden geëxporteerd en geëtiketteerd als “Manukahoning”. Dus controleer of je het gouden symbool “Tested Certified Manuka” op de pot honing ziet staan als bewijs dat de inhoud aan de eisen voldoet.

  1. Is de honing in Nieuw-Zeeland verpakt?

Eén manier om je ervan te verzekeren dat er niet is geknoeid met jouw Manukahoning voordat deze in de Nederlandse schappen terechtkwam, is om alleen maar honing te kopen waarop je “Packed in New Zealand” ziet staan. Dat betekent dat de pot, voordat hij Nieuw-Zeeland verliet, werd verzegeld, waardoor er niet met de inhoud kan worden geknoeid.

Packed in New Zealand

Het grootste risico is dat de Manukahoning wordt aangelengd met goedkopere honing, suikerstroop, of zelfs toegevoegde chemicaliën, wanneer vaten met authentieke, gecertificeerde Manukahoning na verscheping uit Nieuw-Zeeland door derden worden verwerkt. Je kunt een miskoop vermijden door te letten op de tekst “Packed in New Zealand”.

  1. Wat is de MGO-classificatie en waar wordt dit getest?

Manukahoning bevat een natuurlijk ingrediënt genaamd methylglyoxaal, of afgekort, MGO. Dit heeft antibacteriële eigenschappen2. Het MGO-getal laat zien hoeveel MGO de honing bevat, en dat geeft weer hoe sterk of actief deze eigenschappen zijn3. Er zijn meerdere classificatiesystemen om de sterkte van Manukahoning te meten, en dat kan verwarrend zijn. Maar over het algemeen geldt de regel: hoe hoger het getal, hoe krachtiger.

Manuka Testing

Als je in het Verenigd Koninkrijk je honing koopt, zoek dan naar leveranciers die hun honing zowel in Nieuw Zeeland als bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk door onafhankelijke laboratoria laten testen. Op de pot staat dan vermeld dat de honing is getest of gevalideerd in Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk.

  1. Wat staat er op het etiket?

Sommige honingpotten zijn ontworpen om te lijken op Manukahoning, terwijl de pot niet het oorspronkelijke product bevat. Door het etiket zorgvuldig te lezen, kom je er achter of je met echte of nagemaakte Manukahoning te maken hebt. Laat je niet in de war brengen door verklaringen als “100% puur”, of “100% Nieuw-Zeelandse honing”. Dit garandeert niet dat het product daadwerkelijk van echte Manukahoning is gemaakt. Op de authentieke Manukahoning uit Nieuw-Zeeland wordt altijd vermeld of het “monofloraal” of “multifloraal” is. Dit zijn twee officiële definities voor Manukahoning die door de Nieuw-Zeelandse overheid zijn vastgesteld. “Monofloraal” betekent dat de honing voornamelijk is geproduceerd met Manukanectar, terwijl “multifloraal” betekent dat de honing is vervaardigd op basis van Manukanectar en nectar van andere bloemen.

Manuka Label

Als er op de pot niet wordt vermeld dat de honing “monofloraal' of “multifloraal' is, én er staat op dat het “blend” of “blended” is, is het zeer waarschijnlijk dat de honing met goedkopere Europese of Aziatische honing is vermengd. Het is dan geen authentiek product dat is vervaardigd van Manukahoning uit Nieuw-Zeeland. Hoewel dit wettelijk is toegestaan - zolang er maar op het etiket staat dat het een gemengd product betreft, betekent dit dat de honing een zeer kleine hoeveelheid MGO kan bevatten - het natuurlijke ingrediënt dat deManukahoning haar speciale eigenschappen geeft.

  1. Krijg je de “Hive to Home”-belofte?

Honinghandelaren van goede naam kunnen iedere pot honing traceren tot de bijenhouder die de honing heeft geoogst, omdat ze in hun administratie exact bijhouden welke vaten honing in welke partij worden verkocht. Wanneer je Manukahoning koopt, kijk dan of je op de verpakking ziet staan dat het product “Hive to Home” (Van bijenkorf tot thuis) kan worden getraceerd. Als dit niet wordt vermeld, kun je er niet op vertrouwen dat het uit een bijenkorf met echte Manukahoning uit Nieuw-Zeeland komt.

Bronnen
1. Ministry for Primary Industries. Manuka Honey. https://www.mpi.govt.nz/growing-and-harvesting/honey-and-bees/manuka-honey/
2. Mandal MD, Mandal S. Honey: its medicinal property and antibacterial activity. Asian Pac J Trop Biomed. 2011;1(2):154-60. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609166/
3. Grainger M, Owens A, Manley-Harris M, et al. Kinetics of conversion of dihydroxyacetone to methylglyoxal in New Zealand mānuka honey: Part IV – Formation of HMF. Food Chemistry. 2017;232:648-655. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.04.066

Catch up on the latest news
Mānuka Honey
Catch up with the latest news and articles about our honey
Skincare
Keep up to date with what’s happening with our skincare
SUPPLEMENTS
Keep up to date with our newest product range
News
Stay in the know, with all the latest news from Manuka Doctor