6 natuurlijke boosters om je immuniteit en die van je gezin te versterken

6 natuurlijke boosters om je immuniteit en die van je gezin te versterken

Ons immuunsysteem levert het hele jaar door geweldige prestaties. En als we goed voor ons immuunsysteem zorgen, zijn we beter in staat ziekteverwekkers te bestrijden. Zo kunnen we ziektes voorkomen. 

We geven je 6 eenvoudige tips waarmee je je immuunsysteem en dat van je dierbaren op natuurlijke wijze kunt versterken:

#1 Tip: Kleurrijk eten!

Vaak staan slechts bepaalde voedingstoffen in de belangstelling als het om het immuunsysteem gaat. Maar in werkelijkheid heeft een gezond immuunsysteem een groot aantal voedingsstoffen nodig. Deze hebben een wisselwerking op elkaar en ondersteunen het immuunsysteem op verschillende manieren. Los daarvan is het belangrijk dat je voldoende voedingsmiddelen eet die vitamine A, B6, B12, C en foliezuur bevatten. Ook de mineralen zink, koper, ijzer en selenium zijn van belang. Om al die vitaminen in voldoende mate binnen te krijgen, moet je veel groente en fruit eten, het liefst in alle kleuren van de regenboog.

 

#2 Tip: Zorg voor een goede levensstijl

Het gaat niet alleen om de voeding die je je lijf geeft. Slaapgebrek verzwakt het immuunsysteem. Zorg er daarom voor dat je voldoende slaapt. Ook langdurige stress verzwakt je afweer. Dus neem maatregelen om de stress te verminderen. Yoga en meditatie kunnen daarbij helpen. Maar een gezellig ontspannend avondje met vrienden helpt ook om de stress te verminderen.

 

Tip #3: Dagelijks een eetlepel Manukahoning

Talrijke liefhebbers van Manukahoning zweren erbij dat Manukahoning ze tegen verkoudheid, griep en andere ziektes beschermt. Maar er is op dit moment onvoldoende wetenschappelijk bewijs waaruit blijkt dat Manukahoning het immuunsysteem echt ondersteunt. We weten wel dat MGO in het laboratorium de vermeerdering van griepcellen afremt. Dit kan op een actieve werking duiden. Uit een andere studie bleek dat MGO corona kon afremmen, omdat het aantal cellen in het immuunsysteem dat het virus bestrijdt, wordt verhoogd. Ook werkt het regulerend bij problematische ontstekingen. Dus Manukahoning kan een belangrijke bijdrage aan je natuurlijke afweer leveren.

 

Tip #4: Ga wandelen

Het lijkt erop dat het immuunsysteem sterker wordt van gematigde fysieke inspanningen. Door te bewegen, en daardoor dieper adem te halen, worden de longen en luchtwegen bevrijd van bacteriën. Ook stijgt de lichaamstemperatuur tijdens sportieve activiteiten, wat kan helpen bij het doden van bacteriën. Het is goed om te weten dat juist gematigde lichaamsbeweging helpt de stresshormonen, die je immuniteit kunnen verzwakken, te verminderen.

 

Tip #5: Lachen is gezond! 

Het wordt niet zo vaak genoemd, maar het is bewezen dat lachen stress vermindert en het immuunsysteem versterkt. En bovendien is het ook gewoon leuk om te lachen.

 

Tip #5: Geniet regelmatig van de zon

Geniet van de zonnige dagen en stel je huid bloot aan de zonnestralen, want je lichaam heeft zonlicht nodig om vitamine D te produceren. Vitamine D is belangrijk voor een gezond immuunsysteem en in de Nederlandse winter hebben de meesten van ons een tekort. Als de zon niet sterk genoeg schijnt, is het lichaam niet in staat vitamine D aan te maken. Dan is het een goed idee om een voedingssupplement te gebruiken.

Catch up on the latest news
Mānuka Honey
Catch up with the latest news and articles about our honey
Skincare
Keep up to date with what’s happening with our skincare
SUPPLEMENTS
Keep up to date with our newest product range
News
Stay in the know, with all the latest news from Manuka Doctor