Authentieke & Natuurlijke Manukahoning

Is de honing van Manuka Doctor natuurlijk?

Dit is één van de meest voorkomende vragen die ons wordt gesteld. Vooral van klanten die eerder ergens anders hun honing kochten, voordat ze bij Manuka Doctor kwamen.

Het antwoord is volmondig JA.

De honing van Manuka Doctor is een volledig natuurlijk product. We verpakken eenvoudig wat de natuur iedere zomer in Nieuw-Zeeland creëert.

Onze honing wordt nooit gepasteuriseerd of met warmte behandeld, er wordt niets aan toegevoegd en er wordt niets uitgehaald.

Het enige wat we doen, voordat de honing wordt verpakt, is de honing filteren om bijenwas of afval uit de bijenkorf te verwijderen.

Varieert de kleur en smaak tussen de verschillende partijen?

Ja. Er zijn regionale verschillen en verschillen door weersinvloeden. En dat betekent dat er van nature een klein verschil in kleur en smaak tussen de verschillende bijenkorven kan voorkomen.

Net als alle andere natuurlijke producten, zoals fruit, groenten, melk, en vlees, kunnen er kleine verschillen in kleur, smaak en consistentie ontstaan tussen de verschillende oogsten en locaties.

De geografische locatie kan ook een rol spelen als het om kleine kleurnuances en smaak gaat. De regio's in Nieuw-Zeeland waar onze bijenkorven staan, hebben niet allemaal hetzelfde weer. Hierdoor kunnen er in hetzelfde oogstjaar toch kleine verschillen optreden.

De hoeveelheid regen en zonneschijn is van invloed op de nectarproductie en ook het moment waarop de Manukastruik in bloei komt, wordt door het weer bepaald.

En daardoor kan er zelfs per jaar verschil ontstaan tussen de oogst van dezelfde bijenkorven en is er een verschil in kleur en smaak van de honing. Is het niet geweldig hoe de natuur ons steeds weer verrast?

Maar ondanks dat er van seizoen tot seizoen zichtbare kleurverschillen in onze honing voorkomen, kun je er zeker van zijn dat al onze honing onafhankelijk als authentieke Manukahoning is getest en gecertificeerd. De honing wordt getest voordat hij Nieuw-Zeeland verlaat, en wordt bij aankomst in Europa, voor de verkoop, opnieuw getest.

Is de honing van Manuka Doctor 100% authentiek?

Ja. Alle honing van Manuka Doctor wordt vóór verkoop vijf maal getest om ervoor te zorgen dat de honing aan de strikte richtlijnen van de Nieuw-Zeelandse overheid voldoet.

Volgens Nieuw-Zeelandse wetgeving inzake etikettering moet altijd het land van herkomst op het etiket van de honing worden vermeld.

Daarom is alle honing van Manuka Doctor voorzien van de tekst “Product of New Zealand” met een speciaal logo: “New Zealand Made”. Omdat al onze Manukahoning wordt geoogst en verpakt in het land van herkomst. Het wordt nooit in een “derde land” verpakt. Nadat jouw pot in onze productielocatie in Hamilton, Nieuw-Zeeland, is verzegeld, wordt de pot niet meer geopend, totdat jij dat doet.

Maar dat geldt niet voor alle soorten Manukahoning die je in Europa kunt kopen.

Sommige merken verklaren dat hun product een “Product uit Nieuw-Zeeland” is. Maar vervolgens staat daaronder “Verpakt in Nederland”. En niet iets waarvan het bedrijf wil dat je het weet.

Dat betekent naar alle waarschijnlijkheid dat hun Manukahoning vanuit Nieuw-Zeeland in grote metalen vaten is geëxporteerd. Vervolgens wordt deze honing in een ander land verwerkt en verpakt, en valt daarmee buiten het rechtsgebied van de Nieuw-Zeelandse overheid.

Bij Manuka Doctor doen we dit absoluut niet. Naar onze mening wordt door deze handelswijze de toeleveringsketen verbroken.

Onze Hive to Home®- belofte betekent dat we iedere afzonderlijke partij honing kunnen traceren naar de locatie van de bijenkorven waar de bijen de honing hebben gemaakt. Hiermee onderscheidt Manuka Doctor zich van andere merken. En daarmee wordt jij, als consument, beschermd tegen een product van slechte kwaliteit, of in het ergste geval, imitatie.

En hoe zit het met gemengde honing, of 'Blended' honing?

En er is nog iets dat je goed in de gaten moet houden. Op sommige honing staat vermeld dat het is gemengd en samengesteld uit honing uit twee verschillende landen.

Dat is een grijs gebied waar je goed op moet letten.

In de wetgeving inzake etikettering wordt bepaald dat honing die uit meer dan één land afkomstig is, als “Gemengd” moet worden aangemerkt.

Dus als je op een pot Manukahoning “Manuka Blend” ziet staan, betekent dit dat je waarschijnlijk veel geld neerlegt voor een product dat is verdund of met goedkopere, gewone honing is vermengd. En dan bevat het waarschijnlijk helemaal niet zoveel Manuka als jij denkt!

Als er op de voorkant van de pot “Manukahoning” staat, maar je ziet ook “Mix van EU en niet-EU honing” op het etiket staan, moet je op je hoede zijn. Want het woord “mix” of “blend” betekent per definitie dat de honing afkomstig is uit MINSTENS twee verschillende bronnen, en vervolgens is vermengd.

Fabrikanten hoeven niet te vermelden hoeveel verschillende soorten honing er in hun producten zijn verwerkt. Ze hoeven alleen te vermelden of het EU of niet-EU is. En dat betekent vaak dat er goedkopere Chinese honing in wordt verwerkt.

Je kunt erop vertrouwen dat alle honing van Manuka Doctor wordt geoogst en verpakt in Nieuw-Zeeland; tussen het moment dat de honing de bijenhouder verlaat en het moment van verkoop, wordt de honing vijf maal getest en gecertificeerd volgens de normen van de Nieuw-Zeelandse overheid.

Je kunt hier onze actuele speciale aanbiedingen bekijken.