De beste en eenvoudige manieren voor zomerse wellness

Gastblog door

Charlotte Haigh

Charlotte Haigh woont in Londen en werkt onder andere als journalist. In deze hoedanigheid schrijft ze regelmatig over gezondheid in bladen als de Stylist, Marie Claire, Woman & Home, Healthy, Women's Health, Grazia en Health & Fitness. De mening van de auteur is niet onze eigen mening.

Author views are not our own.

De beste en eenvoudige manieren voor zomerse wellness

Gastblog door

Charlotte Haigh

Charlotte Haigh woont in Londen en werkt onder andere als journalist. In deze hoedanigheid schrijft ze regelmatig over gezondheid in bladen als de Stylist, Marie Claire, Woman & Home, Healthy, Women's Health, Grazia en Health & Fitness. De mening van de auteur is niet onze eigen mening.

Author views are not our own.

Ik vind het altijd gemakkelijker om fitter en gezonder te worden als het warmer is. En daar hoef je niet hard voor te werken. Er zijn heel veel eenvoudige en leuke manieren om je gezondheid een oppepper te geven als de zon schijnt. Ik heb mijn favorieten op een rijtje gezet, zodat jij jezelf kunt verwennen met een zomerse boost.

Aardbeien snoepen voor wittere tanden

Ja, echt waar! De zomerkoninkjes bevatten appelzuur dat helpt om vlekken van je tanden te verwijderen. Bovendien zitten ze vol vitaminen en ze zijn natuurlijk gewoon heerlijk om te snoepen.

Geniet van de natuur

Door je op natuurlijke schoonheid te richten, kun je een stevige wandeling interessanter maken. Neem een verrekijker mee en zie welke vogels je in een paar uur op een mooie plek bij jou in de buurt kunt spotten. Of bekijk de verschillende soorten bomen en planten met extra aandacht. Zo loop je ongemerkt verder dan je denkt.

Smullen van paella

De Spaanse vakantieklassieker zit boordevol schaaldieren, rijk aan zink, een essentieel mineraal dat je immuunsysteem ondersteunt. Uit een beoordeling van studies bleek dat zink het aantal verkoudheden dat je oploopt, kan verminderen.1

Koelen

Voor optimale slaap moet de kerntemperatuur van je lichaam dalen. En dat kan tijdens zwoele nachten een uitdaging zijn. Neem een koele (niet koude) douche voor het naar bed gaan, en leg je kussen in de vriezer om koud te worden. Zo’n koud kussen is zalig als de nachten warm zijn.

Speel een spel

Fitness betekent niet dat je naar fitnesscentrum moet gaan of moet gaan joggen. Ga met vrienden, kinderen of kleinkinderen naar een park en speel tikkertje, of een partijtje voetbal. Dit soort spelletjes zorgen als het ware voor een intervaltraining. En je hebt niet eens in de gaten dat je aan het trainen bent.

Meditatie in de ochtend

In de zomer is het dankzij het licht gemakkelijker om vroeg op te staan. Volgens meditatie-expert Andy Puddicombe, oprichter van de Headspace app, is de ochtend de beste tijd om te mediteren, omdat je daarmee je weerstand een boost geeft voor alles wat je gedurende de dag tegenkomt. Je kunt je meditatie heel eenvoudig houden: ga gewoon tien minuten zitten en concentreer je op je ademhaling. En ga lekker buiten zitten als het warm genoeg is.

Maak een heerlijke Manuka-smoothie

Smoothies zijn een supermakkelijke manier om in één keer een flinke dosis vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Meng een flinke hand bessen met een kleine banaan, een handje spinazie, een glas havermelk en Manukahoning naar smaak.

Plantaardige barbecue

Niet alles op de barbecue hoeft vlees te zijn. Groenten, zoals ui, aubergine, paprika laten zich prima aan een spies rijgen. Maiskolven en (zoete) aardappelen kun je in alufolie op de kolen leggen en langzaam laten garen. Serveren met humus en een lekkere salade voor een smakelijke traktatie boordevol voedingsstoffen.

Terug naar je kindertijd

Touwtje springen of de hoelahoep. De kinderspelletjes uit je jeugd, ken je ze nog? Touwtjespringen is een goede oefening voor sterke botten, terwijl hoelahoepen heel goed is voor je kernspieren die je sterk en rechtop houden. Je moet misschien weer even oefenen om het onder de knie te krijgen, maar het is de moeite waard.

Verse kruidenthee

Kruiden kun je zowel in de tuin als in potten op het balkon of in de vensterbank kweken. Mint, rozemarijn, lavendel, citroenmelisse, salie en basilicum, dit zijn allemaal gemakkelijk te kweken kruiden die een vers en goedkoop alternatief bieden voor luxe kruidentheezakjes. Pluk een paar kruiden uit je tuintje, en giet er kokend water op voor een geurige, verfrissende, zomerse kruidenthee. Doe er naar smaak Manukahoning bij voor een wat zoetere smaak.

Zorg voor een goed ontbijt

Ken je de uitdrukking “Ontbijten als een koning, lunchen als een prins, dineren als een pauper”? Daar zit een kern van waarheid in. Uit een Israëlische studie bleek dat bij vrouwen die het merendeel van hun dagelijkse calorieën (in de studie 700 cal) bij het ontbijt innamen, hun bloedsuikerspiegel lager was, de insulinereactie beter, en dat ze dat een verlaagd niveau triglyceriden (ongezonde vetten) in het bloed hadden. In een periode van twaalf weken verloren ze meer gewicht, en een extra 10 cm van hun taille, vergeleken met vrouwen die hun grootste maaltijd later op de dag nuttigden.2 Je bent in de zomermaanden waarschijnlijk meer alert in de ochtenduren dan in de winter, dus doe er je voordeel mee en neem de tijd om van een duurzaam, gezond ontbijt te genieten. Probeer eens havermout, laat een portie 's nachts weken in havermelk of vruchtensap en roer er vlak voor je gaat ontbijten yoghurt of kokosyoghurt aan toe. Maak het naar smaak af met Manukahoning, en noten, zaden en bessen.

Bronnen:
1 http://www.cmaj.ca/content/184/10/E551
2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23512957

Catch up on the latest news
Mānuka Honey
Catch up with the latest news and articles about our honey
Skincare
Keep up to date with what’s happening with our skincare
SUPPLEMENTS
Keep up to date with our newest product range
News
Stay in the know, with all the latest news from Manuka Doctor