De meeste mensen die Manukahoning kopen, zijn niet bekend met deze 5 simpele “Do’s and Don’ts”

Helaas, zoals bij veel dure producten, wordt ook Manukahoning gekopieerd en nagemaakt.

Er zijn bedrijven betrapt terwijl zij hun Manukahoning na export uit Nieuw-Zeeland verdunden met goedkopere honing. Andere bedrijven voegden kunstmatig chemische stoffen toe om hun Manukahoning sterker te doen lijken dan het oorspronkelijk was.

Er zijn geen betrouwbare cijfers bekend over precies hoeveel honing ten onrechte als Manukahoning wordt verkocht. Maar schattingen op basis van Nieuw-Zeelandse exportcijfers suggereren dat tot wel de helft van alle honing die wereldwijd in supermarkten of op de markt als “Manuka” wordt verkocht, mogelijk niet bevat wat er op het etiket staat.

Dus, hoe weet je zeker dat je de echte Manukahoning koopt?

Gebruik deze checklist wanneer je Manukahoning koopt om je ervan te verzekeren dat je de echte, waardevolle honing krijgt en niet wordt bedrogen met een imitatie van slechte kwaliteit:

  1. Komt het uit Nieuw-Zeeland?

In Nieuw-Zeeland geldt een verbod op de import van honing, dus als een honing daar vandaan komt, moet het daar zijn gemaakt. En alle potten Manukahoning die vanuit Nieuw-Zeeland naar landen als Nederland worden geëxporteerd, moeten aan strenge normen voldoen om te bewijzen dat deze is gemaakt van de nectar van de Manukastruik.

De Nieuw-Zeelandse overheid heeft regelgeving geïntroduceerd waardoor iedere partij honing in een onafhankelijk laboratorium moet worden getest. Hierbij moet worden aangetoond dat de honing vier chemische markers en een DNA-marker bevat die uniek zijn voor de Manukastruik.

Als de honing niet al deze vijf markers bevat, mag het wettelijk niet worden geëxporteerd en geëtiketteerd als “Manukahoning”. Dus controleer of je een verklaring op de pot honing ziet staat, zoals ons gouden symbool “Tested Certified Manuka”, als bewijs dat de inhoud aan de eisen voldoet.

  1. Ja, maar werd de honing in Nieuw-Zeeland verpakt?

Eén manier om je ervan te verzekeren dat er niet is geknoeid met jouw Manukahoning voordat deze in de Nederlandse schappen terechtkwam, is om alleen maar honing te kopen waarop je “Packed in New Zealand” ziet staan. Dat betekent dat de pot, voordat hij Nieuw-Zeeland verliet, werd verzegeld, waardoor er niet met de inhoud kan worden geknoeid.

Het grootste risico is dat de Manukahoning wordt aangelengd met goedkopere honing, suikerstroop, of zelfs toegevoegde chemicaliën, wanneer vaten authentieke, gecertificeerde Manukahoning na verscheping uit Nieuw-Zeeland door derden worden verwerkt. Je kunt een miskoop vermijden door te letten op de tekst “Packed in New Zealand”. Of controleer met je verkoper of de Manuka niet in het Verenigd Koninkrijk is gemengd en verdund, voordat de honing werd verpakt.

  1. Wat is de MGO-classificatie en waar wordt dit getest?

Manukahoning bevat een natuurlijk ingrediënt genaamd methylglyoxaal, of afgekort MGO. Dit heeft antibacteriële eigenschappen. Het MGO-getal laat zien hoeveel MGO de honing bevat, en dat geeft aan hoe sterk of actief deze eigenschappen zijn. Er zijn meerdere classificatiesystemen om de sterkte van Manukahoning te meten, en dat kan verwarrend zijn. Maar over het algemeen geldt de regel: hoe hoger het getal, hoe krachtiger.

Als je in het Verenigd Koninkrijk je honing koopt, zoek dan naar leveranciers die hun honing zowel in Nieuw Zeeland als bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk door onafhankelijke laboratoria laten testen. Op de pot staat dan vermeld dat de honing is getest of gevalideerd in Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk.

  1. Wat staat er op het etiket?

Sommige honingpotten zijn ontworpen om te lijken op potten met Manukahoning, terwijl de pot niet het oorspronkelijke product bevat. Door het etiket zorgvuldig te lezen, kom je er achter of je met echte of imitatie Manukahoning te maken hebt.

Laat je niet in de war brengen door verklaringen als “100% puur”, of “100% Nieuw-Zeelandse honing”. Dit garandeert niet dat het product daadwerkelijk van echte Manukahoning is gemaakt.

Op de authentieke Manukahoning uit Nieuw-Zeeland wordt altijd vermeld of het “monofloraal” of “multifloraal” is. Dit zijn twee officiële definities voor Manukahoning die door de Nieuw-Zeelandse overheid zijn vastgesteld. “Monofloraal” betekent dat de honing voornamelijk is geproduceerd met Manukanectar, terwijl “multifloraal” betekent dat de honing is vervaardigd op basis van Manukanectar en nectar van andere bloemen.

Als er op de pot niet wordt vermeld dat de honing “monofloraal” of “multifloraal” is, én er staat op dat het “blend” of “blended” is, is het mogelijk dat de honing met goedkopere Europese of Aziatische honing is vermengd.

Hoewel dit wettelijk is toegestaan (zolang er maar op het etiket staat dat het een gemengd product betreft) betekent dit dat de honing mogelijk slechts een zeer kleine hoeveelheid MGO bevat - het natuurlijke ingrediënt dat de Manukahoning zijn speciale eigenschappen geeft. Dit verklaart waarom sommige soorten Manukahoning zoveel goedkoper lijken te zijn dan de marktwaarde.

5 Krijg je de “Hive to Home”-belofte?

Honinghandelaren van goede naam kunnen iedere pot honing traceren tot de bijenhouder die de honing heeft geoogst, omdat ze in hun administratie exact bijhouden welke vaten honing in welke zending worden verkocht.

Wanneer je Manukahoning in een supermarkt of natuurvoedingswinkel koopt, kijk dan of je op de verpakking ziet staan dat het product “Hive to Home” (Van bijenkorf tot thuis) kan worden getraceerd. Als dit niet wordt vermeld, kun je er niet op vertrouwen dat het uit een bijenkorf met echte Manukahoning uit Nieuw-Zeeland komt.