Geef je kerstrestjes een verrassende twist met Manukahoning

Geef je kerstrestjes een verrassende twist met Manukahoning

Na de kerstdagen hebben de meesten van ons heel wat resten van het kerstdiner in de koelkast staan. Gooi je het weg? We geven je een paar tips om er een verrassende draai aan te geven.

Spruitjes of overgebleven kaas, misschien kun je daar een ovenschotel van maken. En wat moet je doen met dat stuk Christmas Pudding die je al maanden geleden hebt gemaakt? Zijn er andere creatieve mogelijkheden voor de kerstresten?

Gelukkig heeft Manuka Doctor een paar suggesties, die allemaal een flinke lepel van je favoriete Nieuw-Zeelandse honing bevatten.

1 . Gnocchi met spruitjes, worst, honing en mosterd

Heb je spruitjes over in de koelkast? Met dit gerecht met honing, mosterd, worst en gnocchi maak je er een lekkere maaltijd van. Volgens het Britse BBC kookprogramma Good Food staat het in minder dan een half uur op tafel.

https://www.bbcgoodfood.com/recipes/mustardy-sausage-sprout-gnocchi

Ingrediënten:

250 gram gnocchi

1 eetl. olijfolie

1 ui, dun gesneden

3 worstjes (naar keuze, 200 gram)

250 gram spruitjes, fijn gesneden

100 ml kippenbouillon

2 theelepels grove mosterd.

2 theel. Manuka Doctor honing 70 MGO

2 theel. crème fraîche (halfvet)

1/2 bosje peterselie, fijn gesneden, plus iets extra's als garnering

Gemalen Parmezaanse kaas (optioneel)

STAP 1

Kook de gnocchi in een pan met zout water volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Afgieten en apart zetten.

STAP 2

Verwarm de olie in een grote koekenpan of wok, en bak de ui 8 minuten op gemiddelde warmte totdat deze zacht en lichtbruin van kleur is. Druk het vlees van de worstjes uit het vel in de pan, en maak het klein met een houten lepel. 5 minuten bakken tot het goudbruin is. Roer de spruitjes erdoor en bak nog 5 minuten tot de spruitjes zacht zijn. Voeg de bouillon en mosterd toe en breng het geheel aan de kook. Roer de Manukahoning, crème fraîche en peterselie erdoor. Peper en zout naar smaak toevoegen. Voeg de gnocchi toe, voeg 100 ml water toe om de saus wat dunner te maken en laat 3 minuten pruttelen. Strooi voor het opdienen nog wat extra peterselie en naar keuze de Parmezaanse kaas erover.

  1. Manuka Chocolate sundaes met Christmas pudding

Maak de overgebleven Christmas Pudding of cake op met dit overheerlijke ijsgerecht, overgoten met een saus van Manukahoning en chocolade-sinaasappel en afgemaakt met geroosterde gehakte hazelnoten.

Naar een recept van: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/chocolate-sundaes-pear-christmas-pud

Ingrediënten

85 gram overgebleven Christmas Pudding, of cake, verkruimeld

3 eetlepels cognac of sinaasappellikeur (of gebruik het sap van de peren)

410 gram peren uit blik, in vieren gedeeld, met sap

8 bolletjes ijs (vanille of naar eigen keus)

25 gram geroosterde, gehakte hazelnoten

Voor de chocolade-sinaasappelsaus

1 reep 100 gram pure chocolade

50 ml slagroom

1 eetl. Manuka Doctor honing 40 MGO

1 eetl. cognac of sinaasappellikeur (of gebruik het sap van de peren)

Zest (fijn geraspte schil) van 1 sinaasappel

Bereiding

STAP 1

Maak eerst chocoladekrullen door een groot mes of kaasschaaf langs de reep te halen. Je hebt niet veel nodig, dit is voor versiering op het ijs. Zet het schaafsel apart en breek de rest van de reep in stukken in een sauspan. Voeg de andere ingrediënten voor de saus toe en verwarm dit, zachtjes (au-bain-marie), al roerend, totdat de chocolade is gesmolten en je een zachte, iets glimmende saus hebt.

STAP 2

Verkruimel de cake of Christmas Pudding in ijscoupes en giet er de alcohol of het perensap overheen. Leg de stukken peer en het ijs erbovenop. Giet de Manukahoning en de chocoladesaus eroverheen, en versier met de hazelnoten en chocoladeschaafsel.

  1. Manukahoning & Kaasplank

Een druppeltje honing vormt het perfecte contrast met het zout van kaas. Het is een populaire combinatie op kaasplanken en één van de gemakkelijkste dingen om klaar te maken als je gasten krijgt.

https://www.thespruceeats.com/pairing-cheese-and-honey-the-perfect-contrast-591303

Maar er is een trucje om deze combinatie werkelijk perfect te maken. De honing is bedoeld om de smaak van de kaas te versterken, dus je moet het spaarzaam gebruiken en de kaas zeker niet volledig bedruipen. Ook zijn sommige kazen net wat lekkerder in combinatie met honing dan andere kazen. Daarom hebben we enkele tips om je te helpen met je keuze voor de kaas en de honing.

De makkelijkste manier om Manukahoning met kaas te serveren, is een flinke lik honing over een punt kaas te gieten, enkele minuten voordat je gasten arriveren. Als alternatief kun je een pot Manukahoning naast de kaasplank zetten.

Dunne sneetjes stokbrood of crackers doen het goed als aanvulling op je kaasplank. Op een knacker of een sneetje stokbrood laat de kaas met honing zich gemakkelijker eten.

De beste kazen in combinatie met honing:

Honing laat zich met bijna iedere soort kaas goed combineren. Maar het is vooral heerlijk met een milde, crèmige kaas, een pittige blauwe schimmelkaas, oude kaas, of een scherpe, zurige kaas.

Soorten kaas die zich goed met honing laten combineren zijn onder andere:

  • Ricotta besprenkeld met honing is heerlijk bij het ontbijt, maar even lekker als dessert. Deze combinatie wordt nog verfijnder met fruit, zoals vijgen, abrikozen of bessen. Je kunt nog een zoutig element toevoegen in de vorm van prosciutto.
  • Brie en Camembert (of soortgelijke kazen) zijn heerlijk met wat honing en gemengde noten.
  • Blauwe schimmelkaas vormt met honing een hemelse combinatie. Als je niet zo dol bent op schimmelkaas, is dit de tijd om het culinaire avontuur op te zoeken en het toch eens te proberen. De zoete honing maakt de sterke kaassmaak milder.
  • Parmigiano-Reggiano en andere overjarige kaas, zoals een scherpe cheddar, worden nog lekkerder met een likje honing.
  • Verse geitenkaas, of lichtzure kaas zoals feta, krijgen door de toevoeging van honing een zachtere smaak.
Catch up on the latest news
Mānuka Honey
Catch up with the latest news and articles about our honey
Skincare
Keep up to date with what’s happening with our skincare
SUPPLEMENTS
Keep up to date with our newest product range
News
Stay in the know, with all the latest news from Manuka Doctor