Hoe doet Manukahoning zijn werk in ons lichaam?

Je grijpt waarschijnlijk naar je pot Manukahoning wanneer je hoest of een zere keel hebt. Of misschien gebruik je het iedere dag als onderdeel van je routine om je goed te voelen. Maar heb je je wel eens afgevraagd wat de honing precies doet in je lichaam? In deze blog bekijken we de belangrijkste eigenschappen waardoor deze honing zo speciaal is.

Antimicrobiële activiteit

Manukahoning heeft veel goede eigenschappen gemeen met andere honingsoorten. Maar daarnaast heeft het ook een unieke eigenschap: MGO, of voluit: methylglyoxaal. Dit is afkomstig van de stof ‘dihydroxyaceton’ (DHA) die in de nectar van de bloemen van de Manukastruik wordt aangetroffen. Bijen produceren honing uit deze nectar, en in de loop der tijd ontstaat honing met een hoog gehalte MGO. Deze MGO wordt als de belangrijkste reden gezien dat Manukahoning zo goed werkt in de bestrijding van bacteriën, hoewel de honing ook andere stoffen bevat die hieraan bijdragen, zoals waterstofperoxide, flavonoïden, een antibacterieel peptide genaamd bèta-defensine-1, en de pH-waarde en het lage eiwitgehalte.[1] 

Het is aangetoond dat Manukahoning de vorm en het formaat van sommige bacteriën kan wijzigen, wat van invloed is op hun vermogen om te delen en te vermenigvuldigen.[2]Het is gebleken dat Manukahoning ongeveer 60 soorten bacteriën remt, waaronder h. pylori, die maagzweren veroorzaakt, en staphylococcus aureus, een veel voorkomende en vaak hardnekkige bacterie die huidproblemen en soms zeer ernstige infecties veroorzaakt. [3]Hierdoor zou Manukahoning een belangrijk wapen kunnen worden in de strijd tegen bacteriën die ongevoelig zijn voor antibiotica.

Kalmerend effect bij ontsteking

Een ontsteking is een natuurlijk en belangrijk onderdeel van het genezingsproces van het lichaam. Maar als de ontsteking chronisch wordt, kan dit nieuwe problemen veroorzaken. Chronische infecties kunnen de genezing van wonden afremmen en worden ook in verband gebracht met inflammatoire auto-immuunziektes, zoals reumatische artritis.

Men heeft ontdekt dat Manukahoning helpt ontstekingen af te remmen door de afgifte van stoffen, waaronder cytokinen, te moduleren. Dit is een van de redenen dat het vaak in ziekenhuizen wordt gebruikt om hardnekkige wonden en zweren te behandelen. De honing kalmeert niet alleen de ontsteking; door het hoge suikergehalte worden vocht en voedingsstoffen vanuit het dieperliggende weefsel omhoog getrokken, wat helpt om bacteriën en ander toxische stoffen uit te spoelen. De antioxidantieve flavonoïden eten de schadelijke vrije radicalen op en de honing beschermt het wondgebied. Dus de ontstekingsremmende eigenschappen versterken de andere activiteiten om de infectie te bestrijden.[4]

Virusbestrijding

Door de Covid-19 pandemie is de belangstelling voor de mogelijke antivirale eigenschappen van Manukahoning toegenomen. Het onderzoek is in een pril stadium, dus de wetenschappers weten nog niet hoe het in mensen werkt. Maar wat we tot nu toe weten, geeft enkele aanwijzingen over wat Manukahoning potentieel kan doen bij virussen. Een studie uit 2014 wees uit dat Manukahoning een krachtige afremmende werking had bij griep; in het onderzoek bleek dat de honing in het laboratorium de vermenigvuldiging van viruscellen afremde.[5] Recentelijk onderzoek wijst erop dat MGO een rol speelt in het afremmen van het virus dat Covid-19 veroorzaakt. Door de MGO wordt het aantal cellen dat ontstekingen bestrijdt, vergroot en de ontsteking wordt beperkt.[6]

Bescherming tegen antioxidanten

Naast zijn andere werkingen blijkt Manukahoning een hoog gehalte aan antioxidanten te bevatten, met name een polyfenol genaamd methylsyringaat. Antioxidanten zijn stoffen die schadelijke vrije radicalen in het lichaam vernietigen en zo de lichaamscellen op diverse manieren beschermen, onder andere door antibacteriële en ontstekingsremmende acties.[7]

Wat betekent dit voor jou?

Wat we tot dusver weten, lijkt erop te wijzen dat Manukahoning een aantal medicinale voordelen biedt; van het verzachten van ontstekingen van de huid en een zere keel, tot het verlichten van spijsverteringsproblemen. Maar er is meer onderzoek nodig om te bewijzen hoe de Manukahoning precies kan helpen bij verschillende ziektes. Dat neemt niet weg dat een eetlepel heerlijke Manukahoning in een warme drank, of bij je ontbijt ‘s morgens, een van de gemakkelijkste - en lekkerste - manieren is om je welzijn een superboost te geven. Bekijk eens het assortiment honing van Manuka Doctor.

[1] Johnston M et al. Antibacterial activity of Manuka honey and its components: an overview. AIMS Microbiol. 2018; 4(4): 655–664.

[2] Johnston M et al. Antibacterial activity of Manuka honey and its components: an overview. AIMS Microbiol. 2018; 4(4): 655–664.

[3] Mandal MD. Honey: its medicinal property and antibacterial activity. Asian Pac J Trop Biomed. 2011 Apr; 1(2): 154–160.

[4] Minden-Birkenmeier B et al. The Effect of Manuka Honey on dHL-60 Cytokine, Chemokine, and Matrix-Degrading Enzyme Release under Inflammatory Conditions. Med One. 2019; 4(2): e190005.

[5] Watanabe K et al. Anti-influenza Viral Effects of Honey In Vitro: Potent High Activity of Manuka Honey. Archives of Medical Research, Volume 45, Issue 6, August 2014, Pages 516

[6] Hossein KS et al. Prospects of honey in fighting against COVID-19: pharmacological insights and therapeutic promises. Heliyon. Volume 6, Issue 12, December 2020, e05798

[7] Wang H. The study of the antioxidant activity of phenolic components of Manuka Honey (thesis, University of Waikato) https://researchcommons.waikato.ac.nz/bitstream/handle/10289/5696/thesis.pdf?sequence=3