Van hoesten kun je behoorlijk moe worden. Praten, eten, slapen en vele andere dagelijkse taken gaan een stuk moeilijker als je steeds moet hoesten.
En als je een van de 300 miljoen mensen bent die wereldwijd lijden aan astma, kan zoiets simpels als hoesten leiden tot meer problemen met je ademhaling.
De maand mei is Astma Bewustwordingsmaand en tijdens deze maand vragen liefdadigheidsinstellingen wereldwijd de aandacht om mensen bewuster te maken hoe beter om te gaan met astma en de bijbehorende symptomen.
Veel mensen weten dat honing een traditioneel middel tegen een zere keel is. Maar wist je dat het ook helpt tegen hoesten?
Uit onderzoek is gebleken dat het feitelijk beter is om bij hoesten, een verstopte neus en keelpijn honing te gebruiken, dan om conventionele behandelingen toe te passen.
In een onderzoeksrapport van de Universiteit van Oxford analyseerde een team van wetenschappers 14 klinische studies om de effectiviteit van honing bij infecties van de bovenste luchtwegen vast te stellen. Er waren 1761 deelnemers van verschillende leeftijden betrokken bij deze klinische studies.
Deze infecties tasten de neus en keel, het strottenhoofd en de bronchiën (vertakkingen van de luchtpijp) aan.
De analyse van de klinische gegevens toonde aan dat honing effectiever was om de symptomen te verbeteren (vooral de frequentie en ernst van het hoesten), dan de gebruikelijke behandelingen.
In twee van de studies bleek feitelijk een positief effect: bij mensen die honing innamen duurden de symptomen in vergelijking met de alternatieven één tot twee dagen korter.
In het onderzoek wordt ook gesteld dat artsen honing kunnen aanbevelen als een geschikt alternatief voor antibiotica, dat vaak wordt voorgeschreven voor infecties in de bovenste luchtwegen, hoewel dit niet effectief is.
De auteurs van het onderzoek schrijven in het tijdschrift BMJ Evidence Based Medicine:
“Infecties van de bovenste luchtwegen zijn de meest voorkomende reden voor het voorschrijven van antibiotica. Gelet op het feit dat het merendeel van de luchtweginfecties door virussen worden veroorzaakt, is het voorschrijven van antibiotica ineffectief en ongepast.”
“Als artsen iets willen voorschrijven voor een luchtweginfectie, adviseren we honing als alternatief voor antibiotica.”
“Honing is effectiever en minder schadelijk dan de gebruikelijke alternatieven in de zorg, en voorkomt het schadelijke effect van antimicrobiële resistentie.”
En als je een pot honing koopt om bij de hand te hebben, voor het geval je last krijgt van hoesten en een zere keel, waarom kies je dan niet voor Manukahoning?
De onderzoekers constateerden namelijk ook dat niet alle honing hetzelfde is.
In het onderzoeksrapport staat vermeld dat honing een complexe en diverse substantie is, waardoor sommige types honing mogelijk effectiever zijn bij de behandeling van verkoudheden en hoesten dan andere.
Manukahoning uit Nieuw-Zeeland onderscheidt zich van andere honingsoorten door de unieke antimicrobiële eigenschappen die andere honingsoorten niet lijken te hebben.
Manukahoning heeft zijn eigenschappen te danken aan methylglyoxaal (afgekort MGO), een van nature voorkomende stof.
De sterkte van Manukahoning wordt vaak gemeten door middel van het MGO-gehalte. Hoe hoger het getal, hoe meer milligram MGO de honing bevat.
Lees hier meer over het wetenschappelijke onderzoek:
Of bekijk hier onze actuele speciale aanbiedingen.