Hoesten, verkouden, zere keel? Experts adviseren honing

Honing is beter tegen hoest en verkoudheden dan medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn, stelt de Oxford University.

Uit nieuw onderzoek is gebleken dat bij hoesten, een verstopte neus en keelpijn het beter is om honing te gebruiken, dan om conventionele behandelingen toe te passen.

Lees hier meer over het onderzoek.

In het verslag van de Oxford University analyseerde een team wetenschappers 14 klinische onderzoeken, waarbij 1761 personen van uiteenlopende leeftijd betrokken waren, om de effectiviteit van honing tegen infecties van de bovenste luchtwegen vast te stellen.

Dit soort infecties tast de neus en keel, het strottenhoofd en de grote luchtwegen (bronchiën) van de luchtpijp naar de longen, aan.

Uit analyse van de klinische gegevens werd aangetoond dat honing effectiever was om de symptomen te verbeteren (vooral de frequentie en ernst van het hoesten), dan de gebruikelijke behandelingen.

In twee van de studies bleek feitelijk een positief effect: de symptomen bij mensen die honing innamen, hielden één tot twee dagen korter aan in vergelijking met alternatieven.

In het nieuwe onderzoek wordt ook gesteld dat artsen honing kunnen aanbevelen als een geschikt alternatief voor antibiotica, dat vaak wordt voorgeschreven voor infecties in de bovenste luchtwegen, hoewel dit niet effectief is.

De auteurs van het onderzoek schrijven in het tijdschrift BMJ Evidence Based Medicine:

“Infecties van de bovenste luchtwegen zijn de meest voorkomende reden voor het voorschrijven van antibiotica. Gelet op het feit dat het merendeel van de luchtweginfecties door virussen worden veroorzaakt, is het voorschrijven van antibiotica ineffectief en ongepast.”

“Als artsen iets willen voorschrijven voor een luchtweginfectie, adviseren we honing als alternatief voor antibiotica.”

“Honing is effectiever en minder schadelijk dan de gebruikelijke alternatieven in de zorg, en voorkomt het schadelijke effect van antimicrobiële resistentie.”

En als je omwille van de bovenstaande redenen een pot honing koopt om bij de hand te hebben, waarom kies je dan niet voor Manukahoning?

De onderzoekers merken op dat niet alle honing hetzelfde is. In dit nieuwe rapport wordt vermeld dat honing een complexe en diverse substantie is, waardoor sommige types honing mogelijk effectiever zijn bij de behandeling van verkoudheden en hoesten dan andere.

Manukahoning onderscheidt zich van andere honing door de unieke antimicrobiële eigenschappen, die andere honingsoorten niet lijken te hebben.

De stof waaraan Manukahoning zijn eigenschappen te danken heeft, is methylglyoxaal, of afgekort MGO, een stof die van nature voorkomt.

De sterkte van Manukahoning wordt vaak gemeten aan de hand van het MGO-gehalte. Hoe hoger het getal, hoe meer milligram MGO de honing bevat.

Lees hier meer over het wetenschappelijke onderzoek.

Manuka-Honig
Bleiben Sie immer auf dem neuesten Stand