Is de honing zijn geld waard?

Je weet waarschijnlijk al dat Manuka geen gewone honing is. Maar de kwaliteit kan variëren en het is een feit dat Manukahoning niet goedkoop is. Als je al een fan bent van deze wonderhoning, dan weet je dat het iedere cent waard is, mits je een kwaliteitsproduct koopt. Maar hoe weet je dat je echt een pot goud koopt als je een pot Manuka kiest?

Laten we kort samenvatten wat Manuka zo speciaal maakt. In 2018 werd honing in een analyse van bestaand onderzoek[1] als een krachtig medicijn beschreven. En Manukahoning is de beste in zijn soort. Uit onderzoek is gebleken dat honing antimicrobiële, antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen heeft en vooronderzoek lijkt erop te wijzen dat het ook antivirale eigenschappen heeft.[2] De wetenschap bevindt zich in een ontwikkelingsfase en er is veel dat we nog niet weten. Maar we kunnen in de komende jaren meer onderzoek naar deze magische honing verwachten.

Wat we wel weten is dat je, als je voor Manukahoning kiest, deze alleen alle voordelen heeft als aan alle kwaliteitseisen wordt voldaan. En het is belangrijk dat je je ervan verzekert dat je geen geld uitgeeft aan misleidende etiketten. In Nederland kan honing die als Manukahoning wordt verkocht, met gewone honing zijn gemengd.

Waar moet je op letten...

Laten we beginnen met wat achtergrondinformatie over Manukahoning en zijn oorsprong. 'Manuka' is de naam die de Maori's aan de leptospermum scoparium struik gaven, feitelijk de tea tree struik. Dezelfde plant waaruit de essentiële olie met die antiseptische geur wordt geproduceerd. Je bent het misschien wel eens tegengekomen. Honingbijen verzamelen nectar van de aromatische bloemen van deze struik en produceren honing. Vandaar de naam 'Manukahoning'. Het is niet ongebruikelijk dat een bepaalde honingsoort wordt vernoemd naar de plant of boom waarvan de bijen hun honing verzamelen. Immers, je hebt klaverhoning, acaciahoning, lavendelhoning; er is veel variatie te koop. Doorgaans betekent dit dat er subtiele smaakverschillen zijn. Maar Manuka is anders. De nectar van de Manukabloemen bevat een molecuul genaamd dihydroxyaceton, of DHA. Bijen maken hier honing van, en na verloop van tijd verandert de DHA in een zeer krachtig component, genaamd methylglyoxaal, afgekort tot MGO. Dit gebeurt uitsluitend bij Manukahoning. En over het algemeen geldt: hoe hoger het DHA-gehalte in de nectar, hoe hoger de MGO-classificatie.[3]

Dus wat onderscheidt de honing van Manuka Doctor van andere honing en is hij het geld waard?

De oorsprong

Pure Manukahoning komt uit Nieuw-Zeeland. In 2017 heeft de regering van Nieuw-Zeeland strikte wetgeving ingevoerd met betrekking tot de productie en export van Manukahoning. Manukahoning moet vier chemische markers bevatten en één DNA-marker die uniek is voor de Manukastruik. Alleen dan mag het Manukahoning worden genoemd. Echte Manukahoning wordt gelabeld met ‘Tested Certified Manuka’ (Geteste gecertificeerde Manuka). Ook moet de honing in Nieuw-Zeeland worden verpakt én verzegeld. Hierna kan er geen andere honing meer worden toegevoegd!

De MGO-classificatie

Alle honing bevat antibacteriële componenten. Dat is voornamelijk te danken aan de waterstofperoxide die honing bevat. Dus in theorie kan iedere honing 'actief' of 'antibacterieel' worden genoemd. Maar Manukahoning heeft nog wat iets anders: de zeer krachtige MGO. Iedere hoeveelheid MGO is positief, maar hoe hoger het MGO-gehalte, hoe meer MGO de honing bevat. Alle honing van Manuka Doctor bevat een hoog MGO-gehalte, maar je kunt kiezen uit verschillende gehaltes. Zo kun je kiezen voor een hoger gehalte als je last hebt van een bepaalde aandoening, of een lager gehalte als je gewoon dagelijks van je honing wilt genieten.

De traceerbaarheid

Een gerenommeerd merk zoals Manuka Doctor is er trots op om de testresultaten te laten zien. Je kunt de laboratoriumcertificaten met testresultaten van onze honing inzien door contact op te nemen met de klantenservice van Manuka Doctor en hen het batchnummer van jouw honing te geven. Want iedere afzonderlijke pot honing van Manuka Doctor kan worden getraceerd tot aan de bijenkorf! En om je nog meer vertrouwen te geven: alle honing van Manuka Doctor wordt vanaf het moment van de oogst door de bijenhouder tot aan de verkoop aan de uiteindelijke klant vijf keer getest.

De transparantie

Volgens de Nieuw-Zeelandse regelgeving moet er op het etiket van Manukahoning 'monofloral' of 'multifloral' staan. Monofloraal betekent dat de honing uitsluitend afkomstig is van de nectar van Manukabloemen, terwijl multifloraal betekent dat het is vermengd met honing vervaardigd uit nectar van andere bloemen. Monoflorale Manukahoning heeft de maximale sterkte, maar de multiflorale Manukahoning is ook nog krachtig. De fans van Manukahoning hebben vaak voor alledaags gebruik de multiflorale honing in de kast staan. Transparantie is van groot belang.

De prijs

Manuka Doctor kan superaanbiedingen doen omdat we geen winkels hebben, en dus geen overheadkosten. Er zijn met regelmaat heerlijke aanbiedingen: kijk hiervoor op de website naar de pagina met Manukahoning.

Nu je meer weet over de herkomst van onze zuivere Manukahoning, hopen we dat je het met ons eens bent dat onze goudgele honing zijn geld meer dan waard is. De honingexperts van Manuka Doctor staan graag voor je klaar om je vragen te beantwoorden. Ook vind je antwoorden op veelgestelde vragen via FAQ’s.

[1] Khan SU, Anjum SI, Rahman K et al. Honey: Single food stuff comprises many drugs. Saudi J Biol Sci 2018 Feb; 25(2): 320–325

[2] Watanabe K et al. Anti-influenza viral effects of honey in vitro: potent high activity of manuka honey. Arch Med Res. 2014 Jul;45(5):359-65

[3] Adams, Christopher.J., Boult, C.H., Deadman, B.J., Farr, J.M., Grainger, M.N.C., Manley-Harris, M. , Snow, M.J. Isolation by HPLC and characterisation of bioactive fraction of New Zealand manuka (Letospermum scoparium) honey. J. Carbohydr. Res. 2008, 343, 651-659