Wees alert: weet jij wat er in die goedkope pot honing zit?

De Britse krant The Gardian waarschuwde honingliefhebbers om voorzichtig te zijn bij de aankoop van hun favoriete honing, omdat er meldingen zijn van onechte en verdunde honing.

Wereldwijd wordt er per jaar meer dan 1,9 miljoen ton honing geconsumeerd.

Een Britse groep bijenhouders vraagt nu om een regel op te stellen waardoor supermarkten en andere winkeliers verplicht worden om op de goedkope potten honing aan te geven uit welk land de honing afkomstig is. Deze eis komt na claims dat een deel van de mondiale honingleveranties verdund zou zijn met suikerstroop.

Lees hier het artikel

Daarom is het van essentieel belang dat je je huiswerk doet, voordat je honing koopt. En vooral als je Manukahoning wilt kopen, die om zijn hoge MGO-gehalte wordt geprezen.

De feiten:

Uit officiële gegevens van de regering van Nieuw-Zeeland blijkt dat er in het seizoen 2019/20 27.000 ton honing werd geproduceerd. Een groot deel daarvan, maar liefst 76 procent (20.520 ton), was Manukahoning.

Daarvan werd 7.854 ton geëxporteerd.

Hoeveel Manukahoning er jaarlijks in Nederland wordt verkocht, is niet te achterhalen, omdat niet alle winkeliers of onlineverkopers hun verkoopcijfers vrijgeven.

Maar ingewijden denken dat niet ieder product dat in Nederland wordt verkocht, aan de Nieuw-Zeelandse maatstaven zou voldoen als het in Nieuw-Zeeland zou worden getest.

Weet waar je honing geweest is:

Bij Manuka Doctor wordt al onze honing in Nieuw-Zeeland geoogst en in potten verpakt. Vandaaruit worden de producten naar ons distributiecentrum in Nederland verscheept, om vervolgens daarvandaan naar jou te worden verstuurd.

Dit betekent dat wij de volledige controle over de procesketen hebben. Bovendien zullen wij nooit onze Manukahoning buiten Nieuw-Zeeland verpakken.

Nadat jouw pot in onze productielocatie in Hamilton, Nieuw-Zeeland, is verzegeld, wordt de pot niet meer geopend, totdat jij dat doet.

Het is belangrijk om te weten waar je honing is geweest, want in 2019 kreeg een bedrijf in Nieuw-Zeeland een boete omdat ze een synthetisch component aan hun Manuka toevoegden, waarmee ze probeerden de sterkte van de honing te vergroten.

Lees hier meer.

Er is nog een reden waarom je goed moet opletten waar je honing is geweest. Wereldwijd is Europa één van de grote afnemers als het gaat om Manukahoning die in bulk vanuit Nieuw-Zeeland wordt verscheept.

In bulk betekent dat de Manukahoning in grote metalen vaten wordt verscheept. En nadat het Nieuw-Zeeland heeft verlaten, kan het worden verdund, gemengd, of gemixt zonder dat daarvan iets officieel wordt geregistreerd.

Van Bijenkorf tot thuis:

Alle producten van Manuka Doctor zijn voorzien van ons ‘Hive to Home’-logo. Dit betekent dat iedere partij die we verkopen, nauwkeurig kan worden herleid naar de groep honingkorven waar de honing werd geproduceerd.

Onze honing wordt altijd in Nieuw-Zeeland verpakt, en wordt tussen de bijenhouder en de uiteindelijke verkoop aan klanten maar liefst vijf keer getest. Deze tests vinden zowel in Nieuw-Zeeland als in Europa in onafhankelijke laboratoria plaats, zodat we kunnen garanderen dat onze honing aan de normen van de Nieuw-Zeelandse regering voldoet.

Het is zeer onwaarschijnlijk dat bedrijven die hun honing voorafgaand aan de verkoop in verschillende landen mixen, mengen en verpakken, een gedetailleerde controle van de hele toeleveringsketen kunnen overleggen.

Wat kun jij doen?

Controleer allereerst of het merk Manukahoning dat je wilt kopen, in Nieuw-Zeeland is verpakt, zoals de honing van Manuka Doctor.

Vraag of het rechtstreeks vanuit Nieuw-Zeeland naar Nederland wordt verscheept, of dat de honing in een ander land wordt verpakt of gemengd.

Onderzoek vervolgens het merk:

Kunnen ze iedere partij traceren? Zoals wij met onze 'Hive to Home’-belofte kunnen?

Welke laboratoria gebruiken ze om het MGO-gehalte onafhankelijk te laten controleren?

En misschien wel het allerbelangrijkste - staan er echte klantreviews bij om te bewijzen dat deze klanten tevreden zijn met de producten?

Onze medewerkers staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Stuur simpelweg een e-mail naar info@manukadoctor.nl