Manukahoning: het best bewaarde geheim van bodybuilding

Gastblog door

Wesley Doyle

Wesley Doyle woont in Sussex (VK) en schrijft als journalist over gezondheid en fitness in bladen als Men’s Health, Runner’s World, Men’s Fitness, Cyclist, Healthy for Men, en The Red Bulletin.

Author views are not our own.

Manukahoning: het best bewaarde geheim van bodybuilding

Gastblog door

Wesley Doyle

Wesley Doyle woont in Sussex (VK) en schrijft als journalist over gezondheid en fitness in bladen als Men’s Health, Runner’s World, Men’s Fitness, Cyclist, Healthy for Men, en The Red Bulletin.

Author views are not our own.

Je kent misschien al de reputatie van Manukahoning als het gaat om het voorkomen van verkoudheden en infecties. Maar wist je dat dezelfde eigenschappen ook je doelstellingen wat betreft je spierontwikkeling kunnen ondersteunen? Honing is een natuurlijk alternatief voor de massaal geproduceerde sportsupplementen. 

Als je aan sportdrankjes en -gel denkt, krijg je waarschijnlijk gekleurde, mierzoete mengsels vol kunstmatige ingrediënten voor ogen. Maar er is een volledig natuurlijk product dat dezelfde eigenschappen heeft om je work-outs te ondersteunen! En bovendien heeft dit natuurproduct meer gunstige effecten voor de spieropbouw.

Manukahoning, afkomstig uit Nieuw-Zeeland, staat wereldwijd bekend als een superfood. En dat is niet zonder reden: het heeft unieke antibacteriële, antivirale, ontstekingsremmende en antioxidantieve eigenschappen. Als het om gezondheid gaat, zijn de medicinale gunstige effecten van Manukahoning al langer bekend. Maar het wordt steeds duidelijker dat deze bijzondere honing ook ondersteuning biedt bij opbouw en herstel van spieren.

Manukahoning biedt bodybuilders en andere sporters die op hoog niveau presteren maar liefst drie voordelen: brandstof, ondersteuning en herstel. We gaan er dieper op in.

Voedsel voor de spieren

Of je nu naar de sportschool gaat voor een zware trainingssessie of je doet aan duursport zoals hardlopen of fietsen, je moet ervoor zorgen dat je lichaam genoeg brandstof heeft om de klus te klaren.

Manukahoning is een koolhydraat en wordt daardoor gemakkelijk door het lichaam opgenomen. Wanneer je het inneemt voordat je gaat trainen, beschikt je lichaam tijdens de training over voldoende brandstof. De meeste - en veel gebruikte - op glucose gebaseerde producten zorgen voor een afgifte in één keer, waardoor je een enorme uitschieter in je bloedsuikerniveau kunt krijgen. Manukahoning daarentegen beschikt over een langzamer afgiftemechanisme, waardoor je lichaam de energie druppelsgewijs binnenkrijgt. Een eetlepel honing voordat je aan work-out begint, houdt je bloedsuikerspiegel beter dan welke andere koolhydratenbron dan ook, op een gelijkmatig niveau. [2] Hierdoor wordt de onvermijdelijke crash die tot lusteloosheid en verlies van energie leidt [1], voorkomen.

Natuurlijke ondersteuning

Je lever kan voor ongeveer 90 minuten glycogeen opslaan. Als je trainingssessie langer duurt, moet je tijdens je work-out bijtanken. Ook hier is Manukahoning het natuurlijke alternatief voor energiedrankjes - en gels. Door een lepel Manukahoning aan je bidon met water toe te voegen, maak je je eigen isotone sportdrank (en als je ook nog een snufje zout toevoegt, wordt het ook hypotoon). Zo kun je tijdens de training je energieniveau aanvullen [3] zonder dat je bloedsuikerspiegel ineens omhoog schiet.

Na de training

Iedere vorm van intensieve training levert stress op voor het lichaam, waardoor er vrije radicalen worden gevormd. Deze kunnen op hun beurt oxidatieve stress in het lichaam veroorzaken. Dit heeft veel negatieve effecten, zoals een vermindering van het testosterongehalte, terwijl dit nu juist nodig is om spieren op te bouwen.  Manukahoning is rijk aan antioxidanten [4] en kan daardoor helpen de schadelijke effecten van vrije radicalen te bestrijden. Zo zorg je ervoor dat je lichaam alles heeft wat het nodig heeft om spiermassa op te bouwen.

Spiertoename hangt ook af van herstel; daarom is het van groot belang dat je je spieren na de training zo snel mogelijk van de juiste voeding voorziet. Je hebt hiervoor een goede balans van eiwitten en koolhydraten nodig, daarom zijn wei-proteïneshakes zo populair. Maar vaak bestaan de koolhydraten in de shakes die je na de training zou moeten drinken, uit kunstmatige suikers. Met Manukahoning als je bron van koolhydraten, geef je je lichaam natuurlijke en gemakkelijk opneembare ingrediënten. Manukahoning bevat ook enkele aminozuren, en iedere sportfanaat weet dat dit de bouwstenen van spieren zijn. En het is ook nog eens een uitstekende optie om je glycogeenvoorraad aan te vullen, die door je harde training is uitgeput.

Tot slot, laten we vooral de heerlijke smaak niet vergeten - iets waar het de meeste sportvoeding aan ontbreekt! Stop met die kunstmatige, zoetige fruitsmaakjes; Manukahoning is niet vreselijk zoet en heeft een subtiele, nootachtige smaak. Hiermee wordt je shake na de training een beloning in plaats van de volgende uitdaging.

Maar let op! Niet alle Manukahoning is hetzelfde. En er zijn veel namaakproducten op de markt. Als je er zeker van wilt zijn dat je optimaal profiteert van de ontstekingsremmende en antioxidantieve gunstige effecten, moet je erop letten dat je het oorspronkelijke product koopt dat voldoet aan de eisen die de Nieuw-Zeelandse overheid stelt. Als je op het etiket het gouden symbool „Tested Certified Manuka” ziet staan, zoals bij alle producten van Manuka Doctor, weet je zeker dat je het originele product in handen hebt.

[references]

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6683082/

[2] https://www.eurekalert.org/pub_releases/2001-09/zfp-hsi092401.php

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4594138/

[4] https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf025928k

Catch up on the latest news
Mānuka Honey
Catch up with the latest news and articles about our honey
Skincare
Keep up to date with what’s happening with our skincare
SUPPLEMENTS
Keep up to date with our newest product range
News
Stay in the know, with all the latest news from Manuka Doctor