Manukahoning; hoeveel weet je er echt vanaf?

Gastblog door

Charlotte Haigh

Charlotte Haigh woont in Londen en werkt onder andere als journalist. In deze hoedanigheid schrijft ze regelmatig over gezondheid in bladen als de Stylist, Marie Claire, Woman & Home, Healthy, Women's Health, Grazia en Health & Fitness. De mening van de auteur is niet onze eigen mening.

Author views are not our own.

Manukahoning; hoeveel weet je er echt vanaf?

Gastblog door

Charlotte Haigh

Charlotte Haigh woont in Londen en werkt onder andere als journalist. In deze hoedanigheid schrijft ze regelmatig over gezondheid in bladen als de Stylist, Marie Claire, Woman & Home, Healthy, Women's Health, Grazia en Health & Fitness. De mening van de auteur is niet onze eigen mening.

Author views are not our own.

Of je nu al lang fan bent van Manukahoning, of deze goudgele delicatesse pas kort geleden hebt ontdekt, je weet waarschijnlijk wel al dat deze honing bekend staat om zijn positieve invloed op jouw welbevinden. Doe onze snelle quiz en test je kennis!

Zeg 'waar' of 'niet waar' bij de volgende stellingen.

  1. Manukahoning werkt bijna net zo goed tegen hoesten als vrij verkrijgbare medicijnen.
  2. Je kunt Manukahoning op een droge huid aanbrengen als kalmerend middel.
  3. Manukahoning werkt bijzonder goed ter ondersteuning van wondgenezing.
  4. Je kunt Manukahoning precies zo gebruiken als alle andere honing.
  5. Manukahoning is goed voor de gezondheid van het brein.
  6. Je kunt Manukahoning innemen om symptomen van hooikoorts te verzachten.
  7. Manukahoning is goed voor je darmen.

De antwoorden:

  1. Niet waar! Ok, dit is een beetje een instinker om mee te beginnen, maar deze stelling is niet waar omdat Manukahoning waarschijnlijk beter is dan hoestmiddelen. In de richtlijnen van het Britse instituut National Institute for Clinical Excellence (NICE) wordt honing als middel tegen hoesten geadviseerd, waarbij wordt gesteld dat honing beter werkt dan vrij verkrijgbare medicijnen. En aangezien Manukahoning boordevol antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen zit, geven veel mensen de voorkeur aan Manukahoning boven gewone honing om een zere keel en kriebelhoest te verzachten.
  2. Waar. Veel fans van Manukahoning zweren bij de gunstige effecten op de huid. Uit onderzoek is gebleken dat honing gunstige effecten op de huid heeft. In hetzelfde onderzoek wordt ook gesuggereerd dat Manukahoning kan helpen om een ontstoken huid te kalmeren. Het is prima om honing als een schoonheidsbooster op je huid te deppen als je dat wilt, maar smeer het niet op een geïrriteerde, beschadigde huid. De honing van Manuka Doctor is bedoeld voor consumptie en om van te genieten.
  3. Waar. Manukahoning is bijna een wondermiddel en er is aangetoond dat het zelfs bacteriën met een resistentie tegen antibiotica kan vernietigen. Dit is een van de meest bekende toepassingen, en de reden dat honing vaak in ziekenhuizen wordt gebruikt. Het wordt toegepast onder verband om de genezing van hardnekkige wonden, zoals brandwonden en aan diabetes gerelateerde zweren, te bevorderen . Het gaat daarbij niet alleen om het vernietigen van bacteriën; Manukahoning helpt ook omdat het ontstekingen vermindert en de pH van wonden verlaagt. Maar probeer dit niet thuis! De Manukahoning die in ziekenhuizen wordt gebruikt, is anders dan wat je in de winkel kunt kopen. Het is speciaal behandeld en geproduceerd om ervoor te zorgen dat het volledig steriel, veilig en effectief is voor gebruik op open wonden. Maar is het niet geweldig om te weten hoe krachtig deze verbazingwekkende honing is?
  4. Waar! We hameren wel op de vele voordelen van Manukahoning, maar dat betekent niet dat je hem niet net als gewone honing kunt gebruiken. Onze honing is zo lekker dat het zonde zou zijn om hem alleen maar te bewaren voor wanneer je verkouden bent en hoest. Je kunt hem natuurlijk door een warme drank roeren om je keelpijn te verzachten. Maar je kunt de Manukahoning ook aan een heerlijke fruit-smoothie toevoegen voor een zoete wellness-boost. Of over je havermoutpap, granola of muesli schenken. Of voeg eens een beetje toe aan een fruitsalade. Dan komen die heerlijke smaken boordevol vitamines nog beter tot hun recht. En royaal op toast of een heerlijk vers broodje is Manukahoning pure verwennerij. Veel mensen gebruiken Manukahoning dagelijks als een lekkernij die net dat beetje extra heeft.
  5. Niet waar. Dat wil zeggen, voor zover op dit moment bekend! Manukahoning heeft veel goede eigenschappen, het is antimicrobieel en ontstekingsremmend, en zou mogelijk ook antivirale eigenschappen hebben. Maar helaas, er is op dit moment nog geen bewijs dat je er slimmer van wordt.
  6. Waar. Althans, er is onderzoek dat dit suggereert. Er is bewijs dat Manukahoning kan helpen bij het reguleren van de afgifte van histamines, die de uitputtende symptomen van hooikoorts veroorzaken. Er is veel dat we nog niet weten, maar Manukahoning kan een nuttige aanvulling vormen op je verdedigingsarsenaal tegen je allergie. Als je zowel astma als hooikoorts hebt, is het belangrijk dat je je arts raadpleegt om te controleren of beide aandoeningen goed worden behandeld. Verkeerd behandelde, of niet behandelde hooikoorts kan de aanleiding worden van een astma-aanval.
  7. Waar. Het heeft er veel van weg dat Manukahoning een gunstig effect heeft op de gezondheid van de darmen. Alle honing heeft prebiotische eigenschappen, wat inhoudt dat het helpt de goede bacteriën in je darmen te voeden. Dit is belangrijk voor je algemene welzijn. En uit recent onderzoek lijkt naar voren te komen dat Manukahoning dat in sterkere mate doet. Wetenschappers weten ook dat Manukahoning mogelijk de groei van de bacterie C. Difficile afremt, een bacterie die doorgaans voedselvergiftiging veroorzaakt. De honing zou zelfs een rol kunnen spelen in de bescherming tegen bacteriën die met maagzweren in verband worden gebracht. Waar komt het uiteindelijk op neer? In combinatie met een goed gebalanceerd dieet met vers, niet-voorbewerkt voedsel, kan Manukahoning bijdragen aan een gezonde darmflora.

 Bronnen:

  1. https://www.nice.org.uk/news/article/antibiotics-should-not-be-issued-as-first-line-of-treatment-for-a-cough-says-nice-and-phe
  2. McLoone P et al. Honey: A Therapeutic Agent for Disorders of the Skin. Cent Asian J Glob Health. 2016; 5(1): 24
  3. Minden-Berkenmeier BA and Bowlin GlL Honey-based templates in wound healing and tissue engineering. Bioengineering (Basel). 2018 Jun; 5(2): 46.
  4. Poi Yi Aw Yong et al. The Potential use of Honey as a Remedy for Allergic Diseases: A Mini Review. Front Pharmacol. 2020; 11: 599080.
  5. Poi Yi Aw Yong et al. The Potential use of Honey as a Remedy for Allergic Diseases: A Mini Review. Front Pharmacol. 2020; 11: 599080.
  6. Rosendale DI et al. High‐throughput microbial bioassays to screen potential New Zealand functional food ingredients intended to manage the growth of probiotic and pathogenic gut bacteria
  7. Mohan A et al. Effect of honey in improving the gut microbial balance. Food Quality and Safety, Volume 1, Issue 2, 1 May 2017
  8. Hammond EN and Donker ES. Antibacterial effect of Manuka honey on C.difficile. BMC Res Notes. 2013 May 7;6:188
Catch up on the latest news
Mānuka Honey
Catch up with the latest news and articles about our honey
Skincare
Keep up to date with what’s happening with our skincare
SUPPLEMENTS
Keep up to date with our newest product range
News
Stay in the know, with all the latest news from Manuka Doctor