Je hebt misschien al veel gehoord over de bijna magische krachten die Manukahoning voor je welzijn kan hebben. Maar maakt het echt zoveel verschil voor je welbevinden? In deze blog gaan we dieper in op de onderzoeken die er tot nu toe zijn gedaan om je een eerlijke analyse te geven van deze fameuze honing - en om de feiten van de fabels te scheiden.
De claim: Manukahoning kan je immuunsysteem een boost geven
De wetenschap: Uit een literatuuronderzoek uit 2016 bleek dat Manukahoning antimicrobiële, ontstekingsremmende en antioxidantieve eigenschappen heeft. En voorlopig onderzoek wees uit dat Manukahoning antivirale eigenschappen zou kunnen hebben, waardoor het het lichaam zou kunnen beschermen tegen virussen als verkoudheid, griep en Covid.[1] Alles bij elkaar genomen, betekent dit dat Manukahoning dankzij deze eigenschappen je immuunsysteem kan versterken.
De uitkomst: We hebben meer bewijs nodig om met zekerheid te kunnen zeggen dat Manukahoning een rol speelt bij de ondersteuning van immunologische gezondheid. Net als met veel natuurlijke remedies is er op dit moment onvoldoende onderzoek gedaan. Maar veel klanten van Manuka Doctor zweren erbij om hoesten en verkoudheden te lijf te gaan. Doe een volle eetlepel Manukahoning in een beker heet water met citroen om een zere keel te verzachten.
De claim: Manukahoning is goed voor je darmen.
De wetenschap: Er zijn aanwijzingen dat Manukahoning de gezondheid van het darmgestel stimuleert. Er werd geconstateerd dat de groei van de bacterie C.Difficile, een bacterie die doorgaans voedselvergiftiging veroorzaakt, door Manukahoning werd afgeremd en het zou in aanleg een remedie hiertegen kunnen zijn.[2] Uit onderzoeken bleek ook dat het mogelijk kan helpen bij de behandeling van maagzweren.[3] Net als overige honing kan Manuka prebiotische effecten hebben, waardoor de groei van goede bacteriën in de darmen wordt bevorderd.[4] Het is bekend dat dit van belang is voor de spijsvertering en het algemene welzijn. Er zijn echter enkele onderzoeken waaruit blijkt dat Manuka mogelijk meer doet en een specifiek vermogen heeft om de bacteriën in de darmen te beïnvloeden.[5]
De uitkomst: Ook hier geldt dat meer onderzoek nodig is om precies te begrijpen hoe Manukahoning helpt, en hoeveel je zou moeten consumeren om de gunstige effecten optimaal te benutten. Maar kan iemand er iets op tegen hebben om dagelijks een lepel heerlijke honing te eten als daarmee je darmbacteriën een boost geeft?
De claim: Manukahoning kan wonden genezen
De wetenschap: Dit onderzoeksgebied is een van de meest onderzochte en bewezen gebieden. Honing werd al in de oudheid gebruikt om wonden te behandelen, maar raakte in de vorige eeuw uit de gratie toen antibiotica zijn intrede deed. Maar tegenwoordig wordt Manukahoning klinisch gebruikt om wondgenezing te stimuleren. Het is aangetoond dat honing bacteriën doodt - zelfs bacteriën die resistent zijn voor antibiotica - en het heeft ook andere functies, zoals verlaging van de pH-waarde van een wond en een afremmende werking bij infecties. Hierdoor is honing van groot belang voor moeilijk te genezen wonden, zoals aan diabetes-2 gerelateerde wonden, en brandwonden. In ziekenhuizen wordt honing vaak onder verband aangebracht.[6]. Let wel! De Manukahoning die in ziekenhuizen wordt gebruikt, is anders dan de honing die bij jou in de kast staat. Specialistische bedrijven kopen partijen honing in, mengen deze en behandelen de honing zodanig dat deze volledig steriel is voordat het onder medisch verband wordt aangebracht.
De uitkomst: Manukahoning is in ziekenhuizen een erkende behandelwijze voor wonden. Maar probeer dus nooit thuis honing op een wond toe te passen, want de klinische Manukahoning is op een zeer specifieke manier geproduceerd! In het algemeen is het echter wel zo dat Manukahoning eigenschappen bezit waardoor het als een allround verzachtend middel voor kleine huidproblemen kan worden gebruikt. Ook krijg je er een jeugdige uitstraling door.
Er moet meer onderzoek worden gedaan naar het precieze hoe en waarom Manukahoning in verschillende omstandigheden helpt. En het kan ook op andere, nog niet onderzochte gebieden ondersteuning bieden. Voor nu geldt: blijf gewoon genieten van de heerlijke gouden goedheid van Manuka, op welke manier je ook wilt.
[1] Carter DA, Blair S, Cocketin NN et al. Therapeutic manuka honey: no longer so alternative. Front Microbiol. 2016; 7: 569.
[2] Hammond EN and Donker ES. Antibacterial effect of Manuka honey on C.difficile. BMC Res Notes. 2013 May 7;6:188
[3] Carter DA, Blair S, Cocketin NN et al. Therapeutic manuka honey: no longer so alternative. Front Microbiol. 2016; 7: 569.
[4] Mohan A et al. Effect of honey in improving the gut microbial balance. Food Quality and Safety, Volume 1, Issue 2, 1 May 2017, Pages 107–115,
[5] Rosendale DI et al. High‐throughput microbial bioassays to screen potential New Zealand functional food ingredients intended to manage the growth of probiotic and pathogenic gut bacteria
[6] Minden-Berkenmeier BA and Bowlin GlL Honey-based templates in wound healing and tissue engineering. Bioengineering (Basel). 2018 Jun; 5(2): 46.