6 gezonde voordelen van Manukahoning - wetenschappelijk onderbouwd

6 gezonde voordelen van Manukahoning - wetenschappelijk onderbouwd

Manukahoning kan ware wonderen voor je lichaam teweegbrengen. Dat komt doordat echte Manukahoning een hoger gehalte antimicrobiële stoffen bevat, een verbinding die MGO wordt genoemd.

De Nieuw-Zeelandse honing werd traditioneel gebruikt voor de verzorging van wonden, bij keelpijn, als preventie tegen tandbederf (cariës) en voor verbetering van de spijsvertering. Maar we kunnen daar deze herfst nog iets aan toevoegen.

Manuka Honig
 

Dit zijn de zes wetenschappelijk bewezen voordelen voor de gezondheid van Manukahoning:

  1. Manukahoning ondersteunt wondgenezing

Al sinds de oudheid wordt honing gebruikt voor de behandeling van (brand)wonden en huidproblemen. Honing bevat antibacteriële en antioxidantieve eigenschappen. Ook wordt door honing een vochtig wondmilieu en een beschermende barrière gecreëerd waardoor microbiële infecties in de wond worden voorkomen.

Uit onderzoek is gebleken dat Manukahoning wondgenezing en weefselherstel bevordert en ook de pijn bij brandwonden verzacht. Bovendien kan Manukahoning helpen bij de genezing van zweren die door diabetes worden veroorzaakt.

  1. Manukahoning kan de gezondheid van de mond bevorderen

Uit onderzoek is gebleken dat Manukahoning schadelijke bacteriën in de mond bestrijdt die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van tandplak, tandvleesontstekingen en cariës. Uit het onderzoek bleek dat Manukahoning door zijn grote antibacteriële activiteit vooral de groei van schadelijke bacteriën in de mond afremt.

  1. Manukahoning kan helpen hoesten te verminderen

Verkoudheid, acute bronchitis, griep en ademnood horen bij een infectie van de bovenste luchtwegen. Hoesten, keelpijn en snotteren zijn daarbij de meest voorkomende symptomen. De meeste luchtweginfecties worden door virussen veroorzaakt. Behandeling met antibiotica is ineffectief en kan schadelijke bijwerkingen hebben.

Uit een aantal onderzoeken blijkt dat Manukahoning bij hoesten door infecties een zekere en werkzame behandeling kan hebben. Uit studies blijkt ook dat honing bij kriebelhoest, vooral wat betreft de frequentie en ernst van het hoesten, een betere werking heeft dan de gebruikelijke hoestdrankjes en -tabletten.

  1. Manuka kan het ontstaan van maagzweren voorkomen

Maagzweren zijn een ernstige ziekte. Deze zweren ontstaan in het maagslijmvlies en veroorzaken maagpijn, misselijkheid en winderigheid. De bacterie Helicobacter pylori (H. pylori) is een van de belangrijkste veroorzakers van maagzweren. Onderzoeksresultaten suggereren dat Manukahoning bij de behandeling van door H. pylori veroorzaakte maagzweren kan helpen.

  1. Manuka kan symptomen van een slechte spijsvertering verbeteren

Een darmontsteking is een ontstekingsziekte van het maagdarmkanaal.  Ziektes zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn kunnen leiden tot symptomen als diarree, buikpijn, misselijkheid en braken.

Uit onderzoek is gebleken dat het regelmatig gebruik van Manukahoning kan helpen de C.diff-bacterie te bestrijden, één van de bacteriën die ernstige diarree en darmontsteking veroorzaakt.

  1. Manukahoning kan helpen bij de behandeling van acne

Dankzij het MGO-gehalte heeft Manukahoning sterkere antibacteriële eigenschappen dan andere honingsoorten. Hierdoor is Manukahoning effectiever bij de behandeling van acne en rosacea. Manukahoning werkt ook ontstekingsremmend, waardoor het helpt een geïrriteerde, rode huid te kalmeren. Manuka werkt eveneens perfect als anti-agingmiddel. Manukahoning is rijk aan natuurlijke antioxidanten; deze kunnen door vrije radicalen veroorzaakte schade, zoals het ontstaan van rimpels, beperken.

Catch up on the latest news
Mānuka Honey
Catch up with the latest news and articles about our honey
Skincare
Keep up to date with what’s happening with our skincare
SUPPLEMENTS
Keep up to date with our newest product range
News
Stay in the know, with all the latest news from Manuka Doctor